Ξανά πυρά Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, μέσω του NATO
Τις κινήσεις της Τουρκίας μέσω των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί το ρόλο της στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται ψηφιακά.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:
«Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία.
Στο νότιο κομμάτι του ΝΑΤΟ, εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες συνεργασίες, αλλά και να εντείνουμε τη συνεργασία μας με εταίρους μας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
Όλοι μας εδώ, σήμερα, είμαστε κομμάτι μιας Υπερατλαντικής οικογένειας. Αντλούμε δύναμη από τις κοινές αξίες μας και από την ασφάλεια που προσφέρει η εγγύηση της κοινής μας άμυνας. Αυτή η εγγύηση θα πρέπει να ενισχυθεί από την απόλυτη δέσμευση όλων των κρατών-μελών. Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας.
Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια.
Για τον λόγο αυτό, χαιρετίζω και τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Biden προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης.
Ως Πρωθυπουργός, είμαι περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο. Φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε τη στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής. Συμμετέχουμε στο μέτωπο των προσπαθειών με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του πολυμερούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. Είναι μια περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.
Τον Μάρτιο, αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών. Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.
Κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψα τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας. Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου.
Ειλικρινά, δεσμευόμαστε να διεξάγουμε διάλογο με καλή πίστη. Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας. Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».