Β. Κικίλιας: Κανένας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ - 3 στους 10 θετικοί στη Θεσσαλονίκη
«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ», τόνισε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχτεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.
Ο ίδιος ότι το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 32%, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, που σημαίνει ότι πλέον πάνω από 3 στους 10 πολίτες εκτιμάται ότι είναι θετικοί στον ιό.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αύξησε στις 1.082.
Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο σε πάνω από 100.000.
Ο υπουργός παρουσίασε τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.
Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.
Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.
Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύθστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Από την πλευρά της, η πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου είπε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ, είναι για την χώρα μας σε ένα ποσοστό 35-37% το οποίο είναι εξαιρετικό σκορ και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό των ΜΕΘ που είναι εκπαιδευμένο να κανει πολύ σωστά τη δουλειά του.
Η θνητότητα στην χώρα μας βρίσκεται σε 60 άτομα ανα εκατομμύριο κατοίκους. Και αυτή η επίδοση είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής σημείωσε η κα Κοτανίδου.
«Το εμβόλιο όταν θα έρθει θα το κάνουν όλοι. Πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετά οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως οι εθελοντές».