Διπλωματικές πηγές: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Δένδια στο Βερολίνο
Καταρχήν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, o κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτειακής ηγεσίας, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο Steinmeier, και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Schäuble, ο οποίος μπορεί να μην είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης, είναι όμως κατά το Γερμανικό Σύνταγμα ο δεύτερος Πολιτειακός παράγων και συνεχίζει να έχει ιδιαίτερο βάρος και επιρροή εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ευρύτερα στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είχε επαφές σχεδόν με το σύνολο των Κοινοβουλευτικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Αριστερά), στο πλαίσιο συνάντησης με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής διευρύνοντας έτσι τους συνομιλητές της χώρας μας. Συγκρατείται ιδιαίτερα ότι μετά από τη συνάντηση με τον υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Manuel Sarrazin, η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Claudia Roth, η οποία δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Υπουργό στο Κοινοβούλιο για λόγους πρωτοκόλλου, ζήτησε και τον είδε στη συνέχεια εκτός Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι οι Πράσινοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά της εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, κάτι που υπογράμμισε κατηγορηματικά η κα Roth. Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Krichbaum, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Δένδια, Heiko Maas, δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω επαφής του τελευταίου με κρούσμα κορονοϊού. Επισημαίνεται, όμως, ότι η γερμανική πλευρά αρχικά προσπάθησε να αναβάλει τη συνάντηση για λίγες ώρες και μόνο όταν επιβεβαιώθηκε αργότερα, μέσα στην ημέρα, ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έπρεπε να μπει σε καραντίνα, ακυρώθηκε τελικά η συνάντηση.
Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα το υποβρύχιο Τ-214, ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφή την αρνητική θέση της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Η ανταπόκριση ήταν σε θετική κατεύθυνση καθώς ακόμα και οι πιο διστακτικοί στο παρελθόν συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ένας σημαντικός συνομιλητής επεσήμανε μάλιστα ότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι το σημαντικότερο. Άλλοι, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν δριμεία κριτική στον Ergogan, δίνοντας βάρος, όχι μόνο στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας διεθνώς, αλλά και στις εσωτερικές εξελίξεις με αιχμή του δόρατος την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει όπλα σε ένα τέτοιο καθεστώς.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως απλά μια ελληνο-τουρκική διαφορά για την οποία ζητάμε τη στήριξη της Γερμανίας. Αντιθέτως, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια άμεση απειλή για το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η Τουρκία αποσταθεροποιεί τις χώρες της περιοχής και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δύο μεταναστευτικές οδούς (Τουρκία και Λιβύη). Ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη. Επίσης, στηρίζει ανοιχτά ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και προωθεί τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία, θα πρέπει να τεθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.