Εκ νέου επίθεση της Γεννηματά στην κυβέρνηση για τον πτωχευτικό
Οξεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που έστρεψε τα «πυρά» της και προς τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο επανέλαβε ότι είναι ο καλύτερος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είπε, ενώ είναι ανοιχτά κρίσιμα θέμα (προκλητικότητα Ερντογάν, έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και το πτωχευτικό και το συνολικότερο πρόβλημα της οικονομίας), «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει πρόταση μομφής σε έναν μεμονωμένο υπουργό». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «είναι σαν να λέει ότι όλα τα άλλα μία χαρά πάνε, ότι έχει την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης και η υπόλοιπη κυβέρνησή του. Επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας ότι είναι ο καλύτερος χορηγός του κ. Μητσοτάκη, αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει».
Εκτεταμένες ήταν οι επικρίσεις της κ. Γεννηματά για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, ισχυριζόμενη ότι είναι φανερό ότι έχει υπαγορευτεί από τις τράπεζες και τα funds και πως ο πρωθυπουργός δίνει τη χαριστική βολή στους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την πανδημία. «Είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή να ακούσουμε ειδικούς, επειδή είναι σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που λόγω κορωνοϊού διογκώνεται, ώστε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη λύση από κοινού τα πολιτικά κόμματα. Το δέχτηκαν όλα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινήσαμε κοινωνικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όμως δυστυχώς ήρθε η κυβέρνηση και νομοθέτησε αυτές τις ρυθμίσεις που τις θεωρώ απολύτως άδικες» ανέφερε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ενώ υπερασπίστηκε τον νόμο 3869, τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, που έδωσε πραγματική προστασία στην α' κατοικία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. «Έναν νόμο που δεν ψήφισε καν ο ΣΥΡΙΖΑ, έναν νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία κατήργησαν και άνοιξαν τον δρόμο στους πλειστηριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης απέφυγαν σε όλη αυτή τη συζήτηση να πουν ότι επρόκειτο για νόμο ΠΑΣΟΚ, για να μην αναδειχθεί ότι επί τόσα χρόνια μόνο το ΠΑΣΟΚ στήριξε τους ανθρώπους να σώσουν τα σπίτια τους στα χρόνια της κρίσης» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε πως αποδεικνύεται «πόσο μεθοδευμένη και από τους δύο είναι η επίθεση σε βάρος του ΠΑΣΟΚ».
Για την αντιμετώπιση της ρητορικής προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τουρκία πάνω σε μία πεπατημένη των προηγούμενων ετών. «Περιορίστηκε να ζητάει μόνο μια σκληρή απόφαση της ΕΕ, χωρίς να θέτει το συνολικό πρόβλημα στη συζήτηση στο επίπεδο της ΕΕ και τελικά δεν κατάφερε να την πάρει την απόφαση αυτή. Ανέχθηκε το διπλό παιχνίδι της Γερμανίας, που πατάει σε δύο βάρκες. Δεν είναι εύκολο να επιβάλει κανείς στη Γερμανία μία άλλη πολιτική. Είναι, όμως, σημαντικό να αποφασίσει η Ελλάδα πώς θα αντιμετωπίζει την Τουρκία και να χτίσει και να δυναμώσει τις συμμαχίες της και στο εσωτερικό της ΕΕ και πέρα από αυτήν» σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Η πρέοδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «ο κ. Ερντογάν, όχι απλώς επιτίθεται ακόμα και στον κ. Μακρόν, αλλά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία, ενισχύει το θρησκευτικό φανατισμό. Όλα αυτά η Ευρώπη τα έχει απαντήσει, τα έχει απορρίψει. Έχουμε επιλέξει έναν άλλον τρόπο ζωής. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει κλείσει την πόρτα στη μισαλλοδοξία και στον θρησκευτικό φανατισμό. Και σε καμιά περίπτωση, ως αντίδραση στη συμπεριφορά του Ερντογάν, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτές τις αρχές, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και γι' αυτό πρέπει να αφυπνιστεί άμεσα η Ευρώπη και να προχωρήσει σε μία νέα σχέση με την Τουρκία».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η στάση του ΚΙΝΑΛ και η προσωπική θέση της βοηθάει τη χώρα, καθώς έχει εξηγήσει πολλές φορές, ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι «όταν βγαίνω και λέω ότι θα πρέπει διπλωματικά και επιχειρησιακά να μην επιτρέψουμε στον Ερντογάν να περάσει μέσα από τα 12 ν.μ., είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που διαπραγματεύεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά φαίνεται ότι, δυστυχώς, δεν το αντιλαμβάνεται».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε, τέλος, ότι η αποφυγή θερμού επεισοδίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαρκείς υποχωρήσεις και να επαφίεται στις ορέξεις τελικά του κ. Ερντογάν.