Νέα προειδοποιητικά μηνύματα στην Τουρκία
Νέα προειδοποιητικά μηνύματα στην Τουρκία, που κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία, μετά το πέρας της τριμερής συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Ειδικότερα, σε κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Αθήνα στη συνεργασία των τριών χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβασή του, λέγοντας πως «από την προηγούμενη συνάντησή μας στο Κάιρο πριν από 1 χρόνο μεσολάβησαν πολλά».
Αναφερόμενος στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας νόμους για θέματα που ήδη ρυθμίζονται.
«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι 3 χώρες εργαζόμαστε σκληρά» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως «την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο & με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη.
Γνωρίζουμε καλά ότι η δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας είναι συχνά ένας δρόμος μετ' εμποδίων. Γι' αυτό η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Ζητά μη πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία» πρόσθεσε.
Σχετικά με το λιβυκό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η θέση μας σχετικά με τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως στη σημερινή σύνοδο «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας.
Χαιρετίζω την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία».
Απευθυνόμενος στην Άγκυρα για τα Βαρώσια, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις & διευρύνει την αστάθεια. Οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ».
Για την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας».
Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με την υπογραφή συμφωνίας καθορισμού με την Ελλάδα, λέγοντας πως «η συνεργασίας μας έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Σίσι είπε ότι «η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη».