Κοινό «μέτωπο» κατά Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία αποτελεί από μόνη της η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη στη Λευκωσία.
Εκτός από τον ξεχωριστό συμβολισμό, πάντως, οι ηγέτες των τριών χωρών αναμένεται και φραστικά να επαναβεβαιώσουν τους κοινούς στόχους, τις κοινές προσπάθειές τους στην περιοχή της Μεσογείου και ταυτόχρονα να προειδοποιήσουν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε προκλήσεις, που θα οδηγήσουν σε ανάφλεξη στην περιοχή.
Το κοινό μέτωπο που διαμορφώνεται, δεν αφορά μόνο την έρευνα στις συγκεκριμένες περιοχές, που έχουν οριοθετηθεί, αλλά μια συνολική συμμαχία σε πολλά επίπεδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, αναμένεται να εκπέμψει νέο μήνυμα αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζεται η ελληνική επίθεση με δυο «χτυπήματα» κατά της Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του στον επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ, ζήτησε το «πάγωμα» των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και ταυτόχρονα έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων στη γειτονική μας χώρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, στις επιστολές με παραλήπτες τους Heiko Maas, Arancha Gonzalez-Laya και Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία..
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Λίγο νωρίτερα χθες, ο κ. Δένδιας στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi, υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.