«Μπαρούτι» πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Καμία διάθεση υποχώρησης δείχνουν οι Τούρκοι, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις μέρα με τη μέρα.
«Χθες το Ορούτς Ρέις έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ.
«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής», απάντησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, με την Αθήνα να αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των τουρκικών κυρώσεων, καθώς η παράταση χρόνου που έδωσε η ΕΕ στην Άγκυρα στην προηγούμενη συνάντηση των ηγετών της δεν αποδίδει καρπούς.
Το Μαξίμου επισημαίνει πως η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει έως το Δεκέμβριο, όπου η ΕΕ συμφώνησε να επαναξιολογήσει τη στάση Ερντογάν στην περιοχή, επιδιώκοντας πως οι Ευρωπαίοι να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.
Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας ο πρωθυπουργός τόνισε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές, όσο το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis αλλά και στα Βαρώσια της Κύπρου αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.
«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Μάας.