Αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ για τη δική της Χρυσής Αυγής, μετά την παραίτηση Κοντονή
Έπειτα τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λόγω των διαφωνιών στο νέο Ποινικό Κώδικα (είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι του 2019), που προβλέπει μειωμένες ποινές για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να «αφήσει την καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Πέμπτη στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ζήτησε εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα να κατατεθεί «τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής».
Για να προσθέσει πως «ενημερώνω τον κύριο υπουργό (σσ, αναφερόμενος στον ΥΠΕΣ, Τάκη Θεοδωρικάκο), το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι θα καταθέσουμε εμείς βουλευτική τροπολογία και ελπίζουμε να γίνει δεκτή».
Απαντώντας στα «πυρά» για τις αλλαγές που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ στους ποινικούς κώδικες σημείωσε μεταξύ άλλων «με βάση τον παλιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης».
Για να επανέλθει στο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών λέγοντας πως σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης πήρε εκ νέου το λόγο, αναφέροντας πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση για τη στάση της. «Είστε αυτοί που διχάζετε τον τόπο» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, με την πολιτική αντιπαράθεση να συνεχίζεται στην Ολομέλεια για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
«Με αυτά που ακούσαμε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάται η νοημοσύνη όλων μας και υποτιμάται το ίδιο το Κοινοβούλιο» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης. «Τα είχαμε προβλέψει και είχαμε αποχωρήσει από την ψήφιση του ποινικού κωδικού» ανέφερε, εξαπολύοντας βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.
Στους «θρασύδειλους εγκληματίες ναζιστές» αναφέρθηκε από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας πως «η καταδίκη πρέπει να συνοδευτεί με επιβολή των ανώτατων ποινών και να οδηγηθούν έτσι στη φυλακή».
Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χύτας είπε πως «το πολιτικό σύστημα δεν βάζει μυαλό» και πρόσθεσε πως «πάνε να εκμεταλλευτούν κομματικά την επιτυχία αυτή της Δικαιοσύνης».
Τέλος από το ΜέΡΑ 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε πως «χθες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ιστορικής απόφασης ο λαός χειροκροτούσε ειρηνικά και δέχθηκε σκληρή επίθεση από την ΕΛΑΣ. Αυτά συμβαίνουν. Εχει ξαναγίνει και θα ξαναγίνει. Αυτό που καταγγέλλουμε είναι ότι ένας εκλεγμένος βουλευτής πηγαίνει στην αστυνομία και ζητά να μην χτυπούν πολίτες να τον βρίζουν. Στο πρόσωπό του βρίζουν όλους τους πολίτες. Ζητήσαμε από κύριο Χρυσοχοΐδη να καθαιρέσει όλους τους αρμόδιους αξιωματικούς. Από την στιγμή που δεν το έκανε ζητάμε την παραίτηση του».