Όλα τα εργαλεία στο τραπέζι, μόνο για θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές επαφές
Όλα τα εργαλεία στο τραπέζι για τις τουρκικές προκλήσεις, μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές επαφές. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα, που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής, η οποία επιβεβαίωσε την προειδοποίηση περί κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, αν η ίδια επιμείνει στη «γραμμή» εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία, για να προστατέψει τα συμφέροντά της, ενώ επέμεινε ότι οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας αφορούν μόνο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως είπε, «είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».
«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας».
«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «ατζέντα» της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε πως «Σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για τον ζήτημα του covid. Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Και ο Κυρ,. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια.
Συζητήσαμε στο τέλος και το ζήτημα του brexit. Είναι ζήτημα στην ημερησία διάταξη του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου».
Αυστηρότητα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού
Απαντώντας σε ερωτήσεις και σε σχόλιο για το εάν η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις & επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε ζητήματα ατομικής ευθύνης. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε επίπεδο ελέγχου, αλλά κάνω έκκληση σε ανθρώπους/επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευάλωτους και ηλικιωμένους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία επί της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «εκτιμώ ότι το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του χρόνου. Θεωρώ χρονική σύμπτωση την χτεσινή ανάρτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ήταν μια γραφειοκρατική διαδικασία».
Σε σχόλιο προς τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε ότι «το μέτωπο των συμμαχιών που έχουμε οικοδομήσει έχει υπηρετήσει τις εθνικές γραμμές. Αν κάποιοι φαντασιώνονται πιο τολμηρές/ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, θα μου κάνει εντύπωση αν προέρχονται από τον κ Τσίπρα, που δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά».
Σχετικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δούμε το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων»