Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Συνεργασία ή... συνέπειες
Το μήνυμα πως είναι στο χέρι της Τουρκίας, αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της, έστειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την Γερμανίδα αξιωματούχο να τονίζει την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
Ειδικότερα, η η φον Ντερ Λάιεν δήλωσε:
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».