Σε νευρική κρίση ο Ερντογάν με τα μηνύματα Πομπέο από Σούδα
Σε νευρική κρίση… έχει οδηγηθεί η Τουρκία με φόντο την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και την παραμονή του στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο είχε συμβολικό χαρακτήρα, τη στιγμή που η Άγκυρα ανεβάζει τη θερμοκρασία στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι προκλήσεις της Άγκυρας θα τεθούν επί τάπητος, οι ΗΠΑ εκπέμπουν σαφές μήνυμα στήριξης κι αλληλεγγύης.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα επιδιώκει ξεκάθαρη απάντηση στον θορυβώδη γείτονα Ταγίπ Ερντογάν από την ΕΕ, υπό την αυστηρή προειδοποίηση των κυρώσεων. Στην ουσία, περιμένει από τη Γερμανία να βάλει τέλος στην αμφίθυμη στάση της.
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από τη χθεσινή οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας, στον απόηχο των μηνυμάτων Πομπέο από τη Σούδα, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο Ερντογάν τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος», επεσήμανε.
Σημειώνεται Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.
Σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, ο ίδιος είχε στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, η οποία αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.
Στην επιστολή, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, δεν εστάλη στους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, ο Ερντογάν παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος κάνοντας αναφορά στις ενέργειες της Λευκωσίας από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).
Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης). Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».