Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Πομπέο
Στη μεγάλη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην προώθηση των ενεργειακών τους συμφερόντων στην Ελλάδα στάθηκε για μια ακόμα φορά ο Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο ΑΜΠΕ εν μέσω της παρουσίας του στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ είπε πως «έχω κάθε προσδοκία ότι θα δείτε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες τεχνολογικές επενδύσεις.
Νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας».
Μιλώντας για την πρόθεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επέκταση της Ρωσίας και της Gazprom στην ευρύτερη περιοχή, ο Πομπέο ανέφερε πως «αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, μπορείτε να το δείτε με την αντίθεσή μας στο Nord Stream 2, και το αντίστροφο εδώ είναι οι επενδύσεις και η υποστήριξή μας σε προσπάθειες, είτε πρόκειται για τον IGB είτε για τη χωρητικότητα σε LNG που έχει προχωρήσει σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη διασύνδεση της περιοχής σε ό,τι αφορά αυτές τις διάφορες πηγές ενέργειας, όχι μόνο για το αέριο αλλά και για τα πετρελαϊκά προϊόντα και το πετρέλαιο. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν, περιμένουμε ότι θα συνεχιστούν (οι προσπάθειες)».
Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν.
Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά».