Ελλάδα-ΗΠΑ: Με βάση το διεθνές δίκαιο η επίλυση των ζητημάτων θαλάσσιων ζωνών
Το μήνυμα πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρές εξέπεμψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, τη στιγμή που οι εντάσεις με την Τουρκία διατηρούνται.
«Η πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στην Κρήτη», σημείωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε νέα ανάρτησή του στο Twitter με αφορμή τη συνάντηση που είχε το πρωί τη Δευτέρας με τον Πομπέο.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι στην ατζέντα της συνάντησης πέραν των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βρέθηκαν και τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, η επαναβεβαίωση στον Στρατηγικό Διάλογο ως μια απόδειξη των εξαιρετικών διμερών σχέσεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα τόνισαν ότι τα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά βάσει του διεθνούς δικαίου» αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος "3+1"»..
«Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την ετοιμότητα της Ελλάδας να εμπλακεί σε διάλογο με άλλες χώρες στην περιοχή για να επιτευχθούν συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την στενή συνεργασία τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΗΠΑ και Ελλάδα επανέλαβαν ακόμη τη στήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, ενώ υπογραμμίστηκε και η προσπάθεια της Ελλάδας για το σκοπό αυτό, με τη συμφωνία των Πρεσπών και την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών με καλή πίστη.
«Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος "3 + 1 " (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική τους σχέση επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων.
Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας από τρομοκρατία, διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής, ενώ τονίστηκε πως, παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία συνεχίστηκε αμείωτη. Εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα).
Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ακόμη πως ΗΠΑ και Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. «ΗΠΑ και Ελλάδα χαιρέτισαν την έναρξη νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην αύξηση της συνεργασίας τους στο εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών υποδομών».
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP και αναμένουν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), το έργο της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.