«Ναι» σε νέα μέτρα, «όχι» σε lockdown
Με στόχο την αποφυγή του lockdown κινούνται κυβέρνηση κι επιδημιολόγοι, οι οποίοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα χθες το δίλημμα τη δεδομένη στιγμή της υγειονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του. «Αυτοπροστασία ή καραντίνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός είναι εδώ, πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη κι υπογραμμίζοντας ότι η απόλυτη τήρηση των μέτρων είναι το «όπλο» μας, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο.
Φτάνοντας στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ορόσημο για την επιβολή και νέων μέτρων, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται οι παρακάτω περιορισμοί:
-Η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Ήδη, οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν το μέτρο, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
-Ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms.
-Η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών.
-Η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Στο μεταξύ, ότι «η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε» τόνισε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ευθύνη του καθενός είναι να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση».
Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.
Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, υποστήριξε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα, αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.
Απευθύνθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο, ενώ εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας και εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.
Τόνισε, μάλιστα, ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.