Σαφείς όροι για διάλογο με το «βλέμμα» στην Κύπρο
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κύπρο και στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θέλει τον διάλογο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ήδη το ζήτημα στα ανώτατα όργανα της ΕΕ, ζητώντας επιτακτικά να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στην επιλογή της άλλης πλευράς για αποκλιμάκωση.
Χθες, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεν «θετικό βήμα προσέγγισης» την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δε υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά ως προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό το έθεσε και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία επικοινώνησε νωρίτερα χθες, ενώ θα επανέλθει και στις επαφές που θα έχει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να μιλήσει τόσο με την καγκελάριο Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και ειδικότερα οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Κυριακή ΑΟΖ θα τεθούν και στις συνομιλίες, που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο που φτάνει το Σάββατο στην χώρα μας.
Οι δύο άνδρες θα επισκεφτούν μαζί την αμερικανική βάση στη Σούδα, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο, στο σπίτι του, στο ακρωτήρι Χανίων.
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Η ατζέντα είναι καθορισμένη από την ελληνική πλευρά και θα αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό των ΑΟΖ. Ουσιαστικά, θα επανεκκινήσουν ακριβώς από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί το 2016.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ εν τω μεταξύ, έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πολιτική ασύλου», προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίος ο επιμερισμός της ευθύνης με τρόπο δίκαιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Χαιρέτησε, επίσης, την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχθεί οικογένειες προσφύγων από τη Μόρια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.