Χαρίτσης: Η διάλυση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονόδρομος
«Η διάλυση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονόδρομος. Καταθέσαμε μια πρόταση για να λειτουργήσει η κοινωνία με δικαιοσύνη και ασφάλεια», επεσήμανε σε συνετευξη του ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης.
«Απέναντι στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, παρουσιάσαμε εχθές ένα πακέτο άμεσων μέτρων για την στήριξη των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» συμπλήρωσε ο βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι «οι προτάσεις μας έκτακτου χαρακτήρα κοστολογούνται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ τα μόνιμα μέτρα στα 3 δισ. ευρώ» και τονίζοντας ότι «αν δεν στηρίξουμε την οικονομία τώρα, στο μέλλον θα μας στοιχίσει στο πολλαπλάσιο». «
Το σύνολο της κοινωνίας πλέον κρίνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είτε έρχονται πολύ αργά είτε είναι πολύ λίγα», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, «ειδικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα», τη στιγμή που «τα μέτρα της κυβέρνησης απλά μεταθέτουν αυτές τις υποχρεώσεις για το μέλλον». Και υπενθύμισε: «Ήδη από τις αρχές Απριλίου, με το Μένουμε Όρθιοι, καταθέσαμε συγκεκριμένες σαφείς και κοστολογημένες προτάσεις για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, που είναι ήδη παρούσα» υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, μιλώντας για «φαύλο κύκλο» που ξεκινά από «την κατάρρευση της οικονομίας, τροφοδοτείται από ταελλιπή και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης» και καταλήγει «σε νέα λουκέτα, εκτόξευση της ανεργίας, κατάρρευση του εισοδήματος των πολιτών και του κρατικού προϋπολογισμού» και τονίζοντας ότι «ήδη μιλάμε για «τρύπα» 6 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα». «Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι να υλοποιηθούν τώρα τα μέτρα που προτείνουμε για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, των επιχειρήσεων και βασικών υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «εν μέσω πανδημίας έχουμε 5.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι» ενώ «άνοιξαν τα σχολεία με 25 και 27 μαθητές να στοιβάζονται σε μια αίθουσα επειδή η κυβέρνηση δεν θέλησε να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να σπάσουν οι τάξεις».
Στο μεταξύ ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη για «θωράκιση των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε φυσικές καταστροφές» όπως αυτές που έπληξαν τη Θεσσαλία και το Ιόνιο, θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «το 2017 επανεκκινήσαμετο επενδυτικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση (ΣΑΤΑ)που είχε διακόπτει το 2012 και το 2018 καταφέραμε να το διπλασιάσουμε. Παράλληλα, στηρίξαμε τις Περιφέρειες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα τοπικών υποδομών», ενώ«προβλέψαμε ειδικό πρόγραμμα ύψους 20 εκ. ευρώ στο «Φιλόδημο», για αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τις περιφέρειες» ακριβώς επειδή«είχαμε συνειδητοποιήσει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά».
«Οι επάλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις που βιώνουμε απειλούν την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με την πρόταση που καταθέσαμε, μια νέα κοινωνική συμφωνία, διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο για να λειτουργήσει η κοινωνία μας με δικαιοσύνη και ασφάλεια». «Η διάλυση της ελληνικής οικονομίας που ζούμε σήμερα δεν είναι μονόδρομος» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανάπτυξης, και αυτό παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό».