Ζήτημα ημερών η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
Ζήτημα ολίγων ημερών είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, κίνηση που προφανώς έχει ως πρώτο στόχο την εκτόνωση της έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο επίπεδο θα γίνει αυτός ο διάλογος, αλλά η πιθανότητα επικοινωνίας μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν (κάτι που επεδίωκε το Βερολίνο) φαίνεται να απομακρύνεται επί του παρόντος.
Σε κάθε περίπτωση, η μεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε προ εβδομάδων η καγκελάριος Μέρκελ προσωπικά, φαίνεται ότι αποδίδει και η ανακοίνωση για την επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει πριν από την σύνοδο κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.
Η Αθήνα, πάντως, έχει ήδη αναδείξει το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Άγκυρα, ζήτησε διαβεβαιώσεις από την Γερμανία ότι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας δεν γίνεται για να αποφύγει τις κυρώσεις από την ΕΕ και την Πέμπτη εάν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, θα απαιτήσει να καταγράφουν συγκεκριμένες κυρώσεις, οι οποίες να είναι έτοιμες προς επιβολή, εάν η άλλη πλευρά επιμείνει στην ένταση.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει και ενιαία αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας από την ΕΕ και πως οι εξελίξεις στη Μεσόγειο αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.
Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν η Γαλλία και η Αυστρία, πιθανότατα η Ολλανδία και η Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ώρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και από την πλευρά των ΗΠΑ. Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, κάτι που προφανώς ενθάρρυνε τον πρόεδρο της Τουρκίας όσον αφορά τις προκλητικές του ενέργειες, δραστηριοποιείται και πάλι προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης. Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, μετά από την επίσκεψη που έκανε προ ολίγων ημερών στην Κύπρο, έρχεται στα τέλη της εβδομάδας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί μαζί με τον πρωθυπουργό και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας. Θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη και με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια.
Οι επαφές αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα γίνουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και κατά συνέπεια θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας.
Η Αθήνα περιμένει από τον Αμερικανό υπουργό μια ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ υπέρ του διαλόγου στην ΝΑ Μεσόγειο και την απόρριψη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.