SOS για «κόκκινο» συναγερμό στην Αττική
«Καμπανάκι» για επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για κρίσιμους μήνες, χτύπησε ο Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική.
Ο ίδιος έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων και των κανόνων υγιεινής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να επιβαρύνεται.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο», συμπλήρωσε.
«Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδείνωση αυτή «οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει - ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών - στη λήψη πρόσθετων μέτρων για της Αττική. Χρειάζεται, όμως, να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό».
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας», είπε.
Ο κ. Πέτσας μας κάλεσε όλους να «φροντίσουμε, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες». «Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο», προειδοποίησε, τονίζοντας εκ νέου ότι «για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».
Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι έγινε «χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν», ενώ για το θέμα των μασκών σημείωσε: «Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Αυτή που αφορούσε το μέγεθος ενός σημαντικού αριθμού από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά μας. Τι ακριβώς έγινε, έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Φυσικά, η ευθύνη είναι συλλογική. Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο».
Ως προς ελληνοτουρκικό «μέτωπο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η απόσυρση του Ορούτς Ρέις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς».
«Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», είπε.