alexis-aggela

Μαξίμου: «Καίγεται» για το νέο  κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 18/09/17, 07:30
Του Αλέξη Ρωμανού

Με το «βλέμμα» στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον φόβο ότι την επομένη της κάλπης μπορεί να σχηματιστεί μετεκλογικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων και να λάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο ηγέτης των δεύτερων. Και τότε η προσδοκία ότι θα συνταξιοδοτηθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως καλύτερα να μην εκπληρωθεί.

Το σημερινό φιλελεύθερο FDP του Λίντνερ δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Γκένσερ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην είσοδο της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Έχουν αποδυναμωθεί τα φιλελεύθερα στοιχεία του κόμματος και υπάρχει στροφή προς τα δεξιά.

Εάν οι φιλελεύθεροι σχηματίσουν κυβέρνηση με το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, τότε αναμένεται να ζητήσουν την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της δυνατότητα αποχώρησης ενός κράτους από την ευρωζώνη, χωρίς να είναι υποχρεωτική και η έξοδος του από την ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα. Κάτι που θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα το σενάριο του Grexit.

Το σενάριο σχηματισμού μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες απομακρύνεται, καθώς οι τελευταίοι μετά την διαφαινόμενη αποτυχία θα προτιμήσουν να μείνουν εκτός κυβέρνησης, προκειμένου  να ανασυνταχτούν.

Ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» ενόψει των γερμανικών εκλογών, είναι πως οι συμμαχίες που θα προκύψουν θα αποτελέσουν «κλειδί» ως προς τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα διπλασιάσει τα ποσοστά του και θα εισέλθει στη Βουλή.

Ένας πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και FDP θα μετατοπίσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς ένα πιο αυστηρό, έναντι της Ελλάδας, πλαίσιο.

Όλοι θυμόμαστε πως το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε τιμωρητικά επιτόκια και ότι το ρεύμα Σόιμπλε, που υποδείκνυε την εξώθηση της Ελλάδας από το ευρώ, αποδυναμώθηκε κατά την περίοδο συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Το FDP ήδη έχει εμφανίσει δείγματα  πως οι θέσεις του απέναντι στην Ελλάδα μεταβάλλονται  υπέρ του Grexit. Πριν λίγες μέρες το FDP άσκησε κριτική στο SPD πως «η πρόταση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (σημ: Υπ. Εξ της Γερμανίας και κορυφαίος του SPD) για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι εντελώς λάθος όσο η Ελλάδα παραμένει μέσα στο Ευρώ. Τόσο ο Γερμανός φορολογούμενος όσο και οι Έλληνες απαιτούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Ο Λίντνερ υποστηρίζει: «Είναι σαφές πως το χρέος τη Ελλάδος πρέπει να διαγραφεί. Αλλά μπορεί να διαγραφεί μόνο εκτός ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit».

Η θέση του FDP είναι επανεκκίνηση της Ελλάδας εκτός του Ευρώ…

Αλλά ένας κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Φιλελευθέρων  θα θέσει σε δοκιμασία και τη σχέση Μέρκελ- Μακρόν, καθώς οι Φιλελεύθεροι κάθε άλλο παρά συγκλίνουν με τα όσα πρεσβεύει ο Γάλλος πρόεδρος για την Ευρωζώνη.

Και η συνεργασία Γερμανίας- Γαλλίας, μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, θα δοκιμαστεί άμεσα, καθώς στην ατζέντα τους θα βρίσκεται η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, επί της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν  και γρήγορα, κάτι που δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Αν σου άρεσε κάνε