Ετοιμότητα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία - Προσεχτική η κυβέρνηση για τον κορονοϊό
Οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τα επόμενα βήματα της Αθήνας προς την Άγκυρα, οι κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και οικονομίας και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την αποχώρηση του Oruc Reis προς την Τουρκία, «η επιστροφή του είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει συνέχεια.
Εφόσον δούμε δείγματα γραφής έμπρακτης αποκλιμάκωσης σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για ένα βήμα νέων διερευνητικών επαφών.
Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης. Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, την μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις.
«Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».
Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε κι άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε, αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της αγοράς των εξοπλιστικών από τη Γαλλία που ανακοίνωσε ο ίδιος χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το κόστος του προγράμματος, ενώ ανέφερε πως κάνουμε κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζουμε ότι ένοπλες δυνάμεις είναι πρώτα απ' όλα τα ανθρώπινο δυναμικό».
«Το πρόγραμμα είναι φιλόξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.
«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
Τα σχολεία
Απαντώντας σε ερώτηση για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.
Αν υπάρξουν μεμονωμένες αστοχίες νομίζω μπορούν να συγχωρεθούν».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «για τα παγούρια άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά είναι μια σημαντική κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με πολλαπλά μηνύματα».
Στέλνοντας νέο μήνυμα για την ορθότητα της χρήσης μάσκας από τα παιδιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο Ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι γιατί οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας. Ξέρω ότι είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να την φοράμε όλη μέρα. Ζητώ όμως από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις».
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες τάξεις ώστε να μοιράσουμε τα παιδιά».
Ακόμα, δήλωσε πως «θα υπάρχουν προσαρμογές. Π.χ. μόλις πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως λόγω επιδημιολογικού φορτίου. Είναι λογικό».
«Στόχος να προμηθευτούμε πολλά τεστ από τα οποία να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Έχουμε παραγγείλει κάποια, αν αποδειχτούν αποτελεσματικά θα προμηθευτούμε κι άλλα» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο κύμα των ατόμων που δεν πιστεύουν στις επιπτώσεις του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορονοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι κλπ. Ο ιός υπάρχει, έχει στοιχίσει ζωές και έχω ευθύνη να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνομωσίας για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία.
Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, αλλά είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας».
Για τη στήριξη της οικονομίας
Μιλώντας σε ερώτηση για την οικονομία και ειδικότερα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός είπε πως «είχαμε εξαγγείλει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιλογή μας αυτή τη στιγμή είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Θα το ξαναδούμε σε ένα χρόνο».
Μόρια και μεταναστευτικό
Σε ερώτηση για τη Μόρια και το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας πως η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Κληρονομήσαμε μια κατάσταση στην οποία είχαμε πάνω από 100.000 αιτήματα ασύλου.
Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Μιλώντας για το ΚΥΤ στο νησί της Λέσβου, ανέφερε πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Μόρια κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί».
Σχολιάζοντας τη δημιουργία του νέου Κέντρου στο Καρά Τεπέ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».
Στη συνέχεια, δήλωσε πως η Λέσβος θα συνεχίσει να έχει μόνιμο ΚΥΤ. «Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα με τη μεταναστευτική κρίση. «Μίλησα με την κ.Μέρκελ για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες» είπε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη σωστή τήρηση των συνόρων της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα, αν η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να διαχειριστεί δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Η χώρα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται, αυτή είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας»
Τα «πρακτικά» για τη «συμφωνία» με την Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί «έγγραφης συμφωνίας» της Ελλάδας με την Τουρκία στο επίπεδο της τριμερής που έγινε προ εβδομάδων στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση.
«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν όταν ήταν πρωθυπουργός για το τι συζήτησε με τον κ. Ερντογάν όταν ήταν μόνοι.
Η γραπτή συμφωνία ήταν τα πρακτικά για όσα συζητήθηκαν. Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν μπορούν να λέγονται όλα όσα συζητιούνται» υποστήριξε.
Μόνη διαφωνία με την Τουρκία η οριοθέτηση ΑΟΖ
Συνεχίζοντας για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε πως «η συμφωνία για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας λέει ότι σε μη οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορούμε να κάνουμε διερευνητικές επαφές όσο κάποιος κάνει μονομερείς ενέργειες».
«Βεβαίως και μπορεί να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν είμαι αρνητικός. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ποιο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας, απάντησε πως η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία. Το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας.
Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο. Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τέθηκε θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στην τριμερή του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός απάντησε «εμφατικά όχι. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε θα τεθεί».
Για το νέο πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας
Σε ερώτηση για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα χρέη των ιδιωτών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα", που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως μέχρι το τέλος του προγράμματος, δεν πρόκειται να γίνει καμία έξωση για χρέη που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Δεν θα γίνει καμία έξωση, αυτός είναι ο σκοπός της παρέμβασής μας, η δημιουργία φορέα που θα παίρνει το σπίτι. Δεν θα δούμε όπως έγινε σε άλλες χώρες κόσμο να βγαίνει από το σπίτι» πρόσθεσε.
Πάντα επιλογή οι κυρώσεις στην Τουρκία
Επανερχόμενος σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι κυρώσεις είναι και θα είναι πάντα στη λίστα των επιλογών μας.
«Στόχος μας είναι να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αλλά οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι ως μια επιλογή της ΕΕ & αφορά Ελλάδα και Κύπρο.
Έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για την σημασία της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, και να αυξήσουμε την προσοχή των ΗΠΑ» πρόσθεσε.
Νέο «όχι» σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει για το μέλλον.
«Η εμπειρία μου από τα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχα δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια επιλογή που εξετάζουμε αν χρειαστεί να επικυρωθούν αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά.
Άμεσα η διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
Μιλώντας για το εμβόλιο απέναντι στον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλια απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».
«Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς εμβολίων και θα έχει το μερίδιο π της αναλογεί. Τα εμβόλιο θα είναι δωρεάν και θα καθοριστούν κριτήρια προτεραϊοποίησης. Το πρόβλημα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν, όχι το πόσα θα έχουμε» ανέφερε.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε πως «θα χρειαστεί όλοι μας να κάνουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει να εμβολιαστούν. Αν πρέπει να εμβολιαστώ εγώ πρώτος, για να δώσω το καλό παράδειγμα, θα το κάνω εγώ και η οικογένειά μου».
«Δεν κάναμε λάθος με το άνοιγμα του τουρισμού»
Σε ερώτηση για το πως κρίνει ο ίδιος το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε οργανωμένα & η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις ανταγωνιστικές μας χώρες.
Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να πετάξουμε τα 4-5 δισ. από αυτή την κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο να βγει να το πει» πρόσθεσε.
«Το ζήτημα του τουρισμού το χειριστήκαμε με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό. Είναι αλήθεια ότι πέσαμε θύματα της μεγάλης επιτυχίας μας, αλλά τα μέτρα δουλεύουν. Και έχουμε πολύ καλή πληροφόρηση και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Νέα εύσημα για το ρόλο του ΕΣΥ
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει στη λειτουργία του κράτους, ως φιλελεύθερος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εξήρε εκ νέου το ρόλο του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, λέγοντας πως πιστεύει στη λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους.
«Ποιος σας είπε ότι οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν στο κράτος; Δεν πιστεύουν σε ένα μεγάλο, πλαδαρό κράτος.
Το ΕΣΥ σήμερα λειτουργεί κανονικά, για όλες τις ανάγκες, όχι μόνο covid. Οι καινούργιες εντατικές, από δωρέες, προχωρούν πολύ γρήγορα» πρόσθεσε.
Από την επιδότηση της ανεργίας, στη στήριξη της εργασίας
Μιλώντας για το πρόγραμμα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε χθες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τις 100.000 νέες θέσεις εργασίας 6μηνης διάρκειας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Έχω πει ότι πρέπει να περάσουμε από την στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε μεγάλη έκταση.
Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο.
Πρέπει να υπάρχει μια εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μετά το 6μηνο».
«Υπάρχει πρόβλημα με την φορολόγηση της εργασίας, είναι πολύ ακριβή, για τους εργαζόμενους και ειδικά για τους εργοδότες. Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Μακάρι το ενδιαφέρον για προσλήψεις να ξεπερνά τις 100.000, πρώτος θα ζητήσω την επέκτασή του» συμπλήρωσε.
«Μετρημένες» οι εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά
Σε νέα ερώτηση για τα εξοπλιστικά και τις αγορές που θα κάνει η κυβέρνηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, ούτε θα γίνουν τα λάθη προμηθειών του παρελθόντος. Αλλά οφείλω να θωρακίσω τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά που εξήγγειλα χτες ήταν πολύ μετρημένα».
«Μιλάμε για έξυπνες, ψηφιακές ένοπλες δυνάμεις, όχι για κούρσα εξοπλισμών» πρόσθεσε.
«Αστοχία» η μη ψήφιση ασυλίας του Πολάκη στη Βουλή
Απαντώντας στην ερώτηση για το περιστατικό όπου η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή δεν υπερψήφισε την πρόταση για άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αστοχία» και μίλησε για «θερινή ραστώνη»
«Η ΚΟ της ΝΔ έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει σταθεί άψογα στα καθήκοντά της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως λόγω θερινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο».
«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο»
Σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νέου μνημονίου με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που έκανε χθες περί νέου μνημονίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για έξυπνες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όποιος ισχυρίζεται ότι οι πόροι για την πανδημία είναι ένα νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας.
Αν ακολουθούσαμε άφρονες πολιτικές, δεν θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση που έχουμε από τις αγορές».
Σε ερώτηση για τον τουρισμό στην Κρήτη, απάντησε πως «ξέρω πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα αλλά όλοι ξέρουμε πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι. Το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική, θα κριθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορονοϊού».
Η πολιτική της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας,ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση κι εμένα προσωπικά. Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα σε 1 χρόνο».
Έχουμε ξεχάσει τι έχει γίνει για το άσυλο, μια σημαντική παρέμβαση που απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια» συμπλήρωσε.
Προαναγγέλλοντας την ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ μέσα στους επόμενους 6 μήνες,υποστήριξε πως σχεδιάζεται ίδια η σχολή να ορίζει ελάχιστο βαθμό για την εισαγωγή στο τμήμα.
«Αναγνωρίζω κι εγώ και η υπουργός Παιδείας προς τα πού θα κινηθούμε. Δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες, αλλά κάποια φίλτρα, ναι, πρέπει να μπουν».
Οικονομικά ορθό το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Σε ερώτηση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η απόφαση για το κλείσιμο τους είναι οριστική και έχει όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά.
«Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες. Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
«Μόνο η αποκατάσταση των εδαφών που πρέπει να κάνει η ΔΕΗ, έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε επίπεδο θέσεων.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους. Ευρύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΕ που διεκδικήσουμε» πρόσθεσε.
Ανοιχτό το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18
Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε χθες για τη θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την υποχρεωτική στράτευση των ανδρών στα 18.
«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω ότι η θητεία δεν θα αυξηθεί. Ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν δεξιότητες στη διάρκεια της θητείας τους. Μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα».
«Ευελιξία» στα εργασιακά
Μιλώντας για νέες αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση επί των εργασιακών, ο πρωθυπουργός είπε πως «θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλεση την πρότασή μας για το εργασιακό ν/σ. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση π.χ. οι εργαζόμενοι να έχουν ευελιξία στο ωράριό τους».
«Φαντάζομαι θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου γιατί τα εργασιακά είναι ταμπού για πολλούς. Θα δοθεί άπλετος χρόνος για διαβούλεση» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις φυσικές καταστροφές
Αναφερόμενος στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα για την τελευταία μεγάλη πλημμύρα στην Εύβοια, σημείωσε πως «η πολιτεία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα στην Εύβοια και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες.
Όταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση, ο ειδικός αριθμός 112 δεν λειτουργούσε και τώρα λειτουργεί».
«Είχαμε μείνει πολύ πίσω στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της χώρας. Έχω ζητήσει την αποτύπωση των αντιπλημμυρικών έργων. Το 112 λειτουργεί, το αν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην Εύβοια ήταν θέμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της Πολ.Προστασίας με πόρους ΕΕ. Περιλαμβάνει & απόκτηση πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, δεδομένου ότι τα πράγματα στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών θα γίνουν μόνο χειρότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Η εξωτερική πολιτική
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα ήταν περισσότερο κερδισμένη εάν ακολουθούσε μια λιγότερο προβλέψιμη πολιτική στα εξωτερικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα μπορούσα να αντιστρρέψω το ερώτημα, ρωτώντας αν η Ελλάδα είναι διπλωματικά πιο ισχυρή σε σχέση με πριν 9 μήνες».
Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις των συμμάχων μας ότι είναι παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους. Είναι σχέσεις που δεν καλλιεργούνται κατ' ανάγκη σε βάρος άλλων, αλλά υπέρ μας, όπως π.χ. με τα ΗΑΕ. Σήμερα η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 2 συμφωνίες ΑΟΖ & επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο» πρόσθεσε.
Ο σχεδιασμός για τα έργα στη Θεσσαλονίκη
Αναφερόμενος στα έργα στη Θεσσαλονίκη και στο Μετρό της μακεδονικής πόλης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε δείξει πολύ έμπρακτα δείγματα γραφής για τη Θεσσαλονίκη Όταν υπάρχουν δικαστικές προσφυγές, κάθε έργο μπορεί να είναι υπό αίρεση. Φιλόδοξο αλλά εφικτό το χρονοδιάγραμμα μας για το Μετρό».
Για αγρότες και πρωτογενή τομέα
Σε ερώτηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε πως «αν χρειάζεται θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό των 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών που έχουμε ορίζει για την πανδημία.
Μπορούμε να κάνουμε άλματα παραγωγικότητας στην ψηφιακή γεωργία» συμπλήρωσε.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, σημείωσε πως «έχουμε κάποια έργα υποδομής στο έργο του Αχελώου, και πρέπει να ξαναδούμε τη δυνατότητα περιορισμένης μεταφοράς υδάτινων πόρων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία. Σίγουρα μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης της Θεσσαλίας».
Όχι στη δημοσιότητα τα «πρακτικά» με την Τουρκία
Σε νέα ερώτηση για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία και στο εάν πρόκειται να δημοσιευτούν για το λαό τα κείμενα που είναι στο επίκεντρο των επαφών με την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «είπα ό,τι είχα να πω δημόσια. Είχαν ενημέρωση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο βαθμός ενημέρωσης, αφορά τις απευθείας συζητήσεις με κάθε πολιτικό αρχηγό».
Μέσα στο επόμενο 8μηνο τα έργα στον Έβρο
Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η απάντηση δόθηκε ήδη, τον Μάρτιο. Η Ελλάδα φύλαξε τα σύνορά της, με τη στήριξη της ΕΕ. Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση & επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Τα έργα στον Έβρο θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 8μήνου» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Έχει κλείσει» το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας
Μιλώντας για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία. «Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις συμφωνίες».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε 3 μέρες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα είναι στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist όπως και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα,για την επικύρωση συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αλβανία.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό τον ρόλο θα τον παίξουμε προς όφελος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί» σημείωσε.
Για την Ήπειρο
Σε ερώτηση για μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην περιοχή της Ηπείρου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Ήπειρος θα είναι μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας σε πολλούς τομείς. Με τις παρεμβάσεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα.
Υπό εξέταση το σχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση
Απαντώντας για τις σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση, ο πρωθυπουργός είπε πως «εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί».
Στη συνέχεια, είπε πως «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η διαχείριση ιδιωτική κεφαλαίων θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα, είναι αντικείμενο ανοικτό προς συζήτηση».
Η σχετική πρόταση νόμου για το ασφαλιστικό θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε διαβούλευση πριν από το τέλος του χρόνου.
Η κατάσταση στα Εξάρχεια
Στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξης Τύπου και αναφορικά με την εγκληματικότητα στα Εξάρχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κατάσταση στα Εξάρχεια είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε πριν από ένα χρόνο, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
«Η εικόνα στην Αθήνα είναι πολύ πολύ καλύτερη από αυτήν πριν από 1 χρόνο. Θυμάμαι τον κόσμο να πετάει μολότοφ στα ΜΑΤ. Αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας, με την καθημερινή συγκέντρωση μεταναστών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι ένα ζήτημα ασφάλειας ή παραβατικότητας όπως το γνωρίζουμε. Δρομολογούνται προγράμματα για όσους ανθρώπους δικαιούνται προστασία. Αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα εν τη γεννέσει του με αποτελεσματικότητα».