Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική και το τελεσίγραφο κυρώσεων στον Ερντογάν

Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική και το τελεσίγραφο κυρώσεων στον Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 11/09/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με κοινή γραμμή έναντι των τουρκικών προκλήσεων πορεύονταν πλέον Αθήνα και Παρίσι, μετά την στρατηγική συμφωνία που επικύρωσαν στη χθεσινή συνάντηση στην Κορσική οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας, κκ. Μητσοτάκης και Μακρόν.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής - κυρίως σε ο τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα - δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές, εντούτοις είναι σαφές ότι είναι κοινή επιλογή το τελεσίγραφο προς την Άγκυρα, να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου με την σθεναρή υποστήριξη της Γαλλίας και είναι βέβαιο ότι πολλές χώρες και ειδικά η Γερμανία δεν θα θελήσουν να συγκρουστούν με το Παρίσι, που ζητεί αποφασιστική «απάντηση» στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες χθες στην Κορσική κάτι που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πήγες στην Αθήνα, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης, ενώ σε ερώτηση για το τι προβλέπει αυτή η συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών, επισημαίνουν χαρακτηριστικά : «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της».

Είναι βέβαιο ότι χθες «κλείδωσε» η αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία , ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000, η αναβάθμιση του εξοπλισμού της και δεν αποκλείεται στο συνολικό πακέτο να προστεθεί η ενοικίαση των δυο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου frem, που ναυπηγήθηκαν το 2018.

Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν, αναφέρονται τα εξής: «Mε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης αποτυπώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή Διακήρυξη και στην παράγραφο 6 που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν, επίσης, τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν, δε, ότι ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε