Αυστηρό μήνυμα Μαξίμου για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια
Σαφές κι αυστηρό μήνυμα για την πύρινη κόλαση στη Μόρια, που οδήγησε σε ολική καταστροφή του ΚΥΤ, με χιλιάδες μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους, εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι εικόνες ντροπής στο νησί είναι ευθύνη όσων έβαλαν τη δεύτερη φωτιά.
Ειδικότερα, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες την Πέμπτη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως γινόταν προσπάθεια, ώστε να υπάρχει χώρος για να κοιμηθούν, αλλά η νέα πυρκαγιά κατέστρεψε τις υποδομές.
«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για καλύτερη ζωή. Εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση», είπε ο ίδιος σε αυστηρό τόνο.
Συμπλήρωσε δε πως θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν την Μόρια, θα φύγουν από το νησί, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Η πολιτεία κινείται στο τρίπτυχο στέγαση, σίτιση, προστασία.
«Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς. Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε συντονισμένη στήριξη αλλά και αποφασιστικότητα στη στήριξη των συνόρων».
Ο ίδιος ανακοίνωσε χιλιάδες επιπλέον μοριακά τεστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
«Δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας», επεσήμανε.
Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σκοπός είναι να μπει μια τάξη. Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τεστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όσον αφορά το πρώτο, την αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα».
Παράλληλα, ο κ .Πέτσας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η αναχώρηση 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια.
«Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες υπουργείων σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χάρις σε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.
«Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα, να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».
Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα ενημέρωσε αναλυτικά χθες τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»
«Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της», ανέφερε ο Κ Πέτσας, υπενθυμίζοντας ότι «χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».
«Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές»
Περνώντας στη συνέχεια σε οικονομικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε παράλληλα να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους».
Αύριο στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Σχοινά
Κλείνοντας την ενημέρωση με το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε λίγη ώρα για την Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Στις 3μμ (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.
Στις 4μμ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Στις 5μμ θα μετάσχει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν
Θα ακολουθήσει στις 7:30μμ κοινή συνέντευξη τύπου και στις 8:45μμ επίσημο δείπνο».
Ακολούθως, με βάση το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum». Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει Ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.