Μονόδρομος τα κλειστά κέντρα μετά την κόλαση στη Μόρια
Σε πλήρη μεταστροφή της πολιτικής για την φιλοξενία των μεταναστών που ζητούν άσυλο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση η μεγάλη καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από την πυρκαγιά.
Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, επανέρχεται η δημιουργία κλειστών κέντρων που θα επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο, αλλά και σίγουρα θα διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στις πρώτες κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν μετά την καταστροφή, ετέθη το θέμα και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες με την συνεργάσιμα της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι είχε εξεταστεί το σχέδιο για την δημιουργία πέντε κλειστών μονάδων σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων τοπικών φορέων και κατοίκων. Σήμερα, όπως εκτιμούν μέλη της κυβέρνησης, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες και τα κλειστά κέντρα αποτελούν πλέον μονόδρομο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει το θέμα στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπουργοί που μετέβησαν χθες στην Λέσβο, έδωσαν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο υπουργός εσωτερικών, ο οποίος επιστρατεύτηκε και σε αυτό μείζον θέμα, τόνισε ότι στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία του πληθυσμού και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Επίσης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε βέβαιος ότι έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «θα δοθούν όλες οι απαραίτητες λύσεις».
Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρόσθεσε: « Η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει ελεγχόμενη κλειστή δομή». «Μίας δομή που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μια δομή με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας. Μια δομή, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μια δομή που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».
Σε ό,τι αφορά τα αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα με πρώτο αυτό του εμπρησμού. Η συμμετοχή δε του επικεφαλής της ΕΥΠ στις κυβερνητικές συσκέψεις δείχνει ότι αναζητούνται στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ανάμιξη και άλλων παραγόντων, πιθανώς και εκτός της χώρας μας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter , επεσήμανε ότι «δεν έχουν δικαίωμα ασύλου όσοι δεν σέβονται την περιουσία του κράτους που τους φιλοξενεί», δείχνοντας εμπλοκή και ομάδων των μεταναστών στην πυρκαγιά.