Λίστα με τουρκικές κυρώσεις στα «χέρια» της ΕΕ
Κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συντάσσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του άτυπου Συμβουλίου.
Μάλιστα, οι ίδιοι εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα, σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκία, αλλά και απαγόρευση ταξιδιών («travel ban») σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε.
Η λίστα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο επιλογών που παρουσιάστηκε προφορικά από το Ύπατο Εκπρόσωπο περιλαμβάνει:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.