Δένδιας: «Όχι» σε διάλογο υπό ένταση - Μάας: Μια σπίθα μπορεί να φέρει ζημιά
«Όχι» σε διάλογο με την Τουρκία εν μέσω προκλητικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος απάντησε πως απαιτείται αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τη στιγμή που μιλάμε, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει και να προκαλεί», τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Αντί για αποκλιμάκωση παρακολουθούμε νέες προκλήσεις και τη διατύπωση άκριτου επεκτατισμού. Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής και απολύτως καταδικαστέες προκλήσεις σε βάρος δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο ίδιος.
«Η επιμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά. Το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει διμερείς διαφορές, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ασφάλεια της Μεσογείου. Αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ και γι’ αυτό δεν χωρούν διπλά στάνταρντ», συνέχισε ο ΥΠΕΞ.
Όπως είπε, απαιτείται απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση, είτε η πρόκληση προέρχεται από την Τουρκία είτε τη Λευκορωσία. Προσβλέπουμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ την παρουσίαση λίστας κυρώσεων, που θα καθιστούν σαφές ότι αν συνεχιστεί η παραβατικότητα, θα υπάρξουν συνέπειες.
«Χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς αλαζονεία, χωρίς απειλές, η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή τού άλλως πράττειν», υπογράμμισε.
«Πολλοί συνιστούν διάλογο. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν υπάρχει διάλογος υπό το καθεστώς απειλών. Δεν νοείται διάλογος όσο παραβιάζονται δικαιώματα», υποστήριξε.
Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας είπε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο».
Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά ό,τι συμβαίνει, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά, συνέχισε. Όπως είπε, είναι αδιανόητη η εικόνα που καταγράφεται μεταξύ δύο συμμάχων. Εκτίμησε ότι απαιτείται άμεσος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Όταν κάνω λόγο για συνομιλίες, μιλώ για συνομιλίες με σοβαρότητα και με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτές όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε περιβάλλον «ησυχίας», τόνισε και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν σε καθεστώς εντάσεων.