«Ράπισμα» Liberation σε Ερντογάν: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»
Άρθρο-ράπισμα στον προκλητικό Ταγίπ Ερντογάν, που κλιμακώνει την ένταση στιος ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς αποδομούν τα επιχειρήματα Ερντογάν, χαρακτηρίζουν τη στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα ως κίνηση που «έσωσε την τιμή της Ευρώπης» και καλούν τη Γερμανία να πάρει θέση.
Οι δύο αρθρογράφοι ξεκινούν την αφήγησή τους από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν 24 ώρες πριν την τότε επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το «καινοτόμο» επιχείρημα: «Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;».
Όπως σημειώνουν «από τις 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος».
Οι δύο συντάκτες του άρθρου χαρακτηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν θορυβώδη γείτονα, ο οποίος, «αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιο σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα».
Αντίθετα χαρακτηρίζουν «μετρημένα» τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό στις 12 Αυγούστου επισημαίνοντας τα τελευταία λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα σημειώνουν οι δύο αρθοργράφοι επισημαίνοντας, ωστόσο ότι «υπάρχουν όρια».
«Και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη; Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως "Meis";» καταλήγει το άρθρο.