Σήμερα στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την οικονομία
Στις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας: «Η χώρα μας διανύει μια δύσκολη και ταυτόχρονα κρίσιμη περίοδο, με ταυτόχρονες πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις.
Στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του Ουρούτς Ρέις, επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Τόνισε επίσης ότι η χώρα αντιμετωπίζει την εξωγενή πρόκληση που φέρνει η πρωτοφανής, παγκόσμια, οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο Πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και συνολικά της Ε.Ε. υποχώρησε κατά το β' τρίμηνο του 2020 με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα, κατέγραψε μείωση κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, σημείωσε πως «γνωρίζουμε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό στη Βουλή (3.7.2020), ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές» και προσέθεσε: «Αναπτύσσουμε, ωστόσο, κάθε προσπάθεια αφενός για να στηρίξουμε εκείνους που πλήττονται περισσότερο και αφετέρου για να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Πήραμε γενναίες αποφάσεις και αναπτύξαμε ένα ευρύ πακέτο 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που δοκιμάζονται, των επιχειρήσεων που βλέπουν τον τζίρο τους να βαλτώνει, των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή και των άνεργων. Διατηρούμε, ταυτόχρονα -παρά τις ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορόνες-, πολεμοφόδια που τα ρίχνουμε στη μάχη ανάλογα με τις εξελίξεις. Εστιάζουμε στην προσπάθεια ταχείας και ωφέλιμης για όλους τους Έλληνες ανάκαμψης. Άμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία, διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ήδη, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του. Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού».
Ειδικότερα είπε ότι: «το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι' αυτό θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αφορούν:
- Την πράσινη ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Την ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
- Τις υποδομές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
- Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία, όλων των ροών χρηματοδότησης.
Γνωστοποίησε πως το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, «που - όπως είναι γνωστό - συγκροτείται από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη» και σημείωσε:
«Το προσχέδιο αυτό, εντοπίζει στρεβλώσεις του παρελθόντος, αναδεικνύει πλεονεκτήματα της χώρας και υποδεικνύει 15 άξονες για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.
Αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να συζητηθεί στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους επόμενους 2,5 μήνες, χωρίς να αφήνει καμιά μέρα να πάει χαμένη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό”».