Διεθνής στήριξη σε Ελλάδα και πολιτική απομόνωση Ερντογάν
Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα από τις σαφείς δηλώσεις στήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας της τουρκικής προκλητικότητας από τον διεθνή παράγοντα.
Οι παρεμβάσεις ηγετών σημαντικών χωρών της Ευρώπης πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη διεθνή πολιτική απομόνωση τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Γερμανία δείχνει να αφήνει πλέον την πολιτική των ίσων αποστάσεων και ζητεί από την γειτονική μας χώρα να απόσχει από κινήσεις που ενισχύουν την ένταση στην περιοχή, ενώ ο επικεφαλής του ΕΛΚ καταγγέλλει παρουσία των ανώτατων κοινοτικών παραγόντων, την τακτική της Τουρκίας και ζητά σθεναρή αντίδραση από την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, είναι εκείνος που χωρίς περιστροφές παίρνει θέση, στέλνοντας σαφές μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή κίνηση, δημοσιεύοντας στα ελληνικά δήλωσή του στην προσωπική ιστοσελίδα του στο Facebook.
Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ», ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».
O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για διάσκεψη στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί που δεν κρύβουν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι οι Τούρκοι αποκάλυψαν την παρασκηνιακή τριμερή συνάντηση που είχαν διοργανώσει προς ολίγων ημερών στο Βερολίνο, με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων να ασκούν πιέσεις προς τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, τέλος, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο χθες, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και μάλιστα τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να δράσει τώρα».
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν θετικά προς τη Ελλάδα μηνύματα, κάτι όμως που δεν φτάνει στο επίπεδο του προέδρου της χώρας. Ο γερουσιαστής Μενεντεζ «διόρθωσε» χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν εξελίσσονται σε «αμφισβητούμενα ύδατα», όπως γράφτηκε στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αλλά σε ύδατα που ανήκουν στην Ελλάδα.
Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, παρά τις εντάσεις μεταξύ των κομμάτων για σειρά ζητημάτων χθες στις συναντήσεις που ζήτησε και είχε ο πρωθυπουργός με τους Τσίπρα, Γεννηματά και Βελόπουλο (σήμερα θα δει τους κ.κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ) κατεγράφη συναίνεση και ομοψυχία ως προς τα εθνικά θέματα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων».