Γεωργιάδης: Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα της Ελλάδος
Σχετικά με την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα της Ελλάδος. Αυτό έγινε. Δεν προσπάθησαν να βάλουν φυλακή τον Σαμαρά ή τον Γεωργιάδη. Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα», τόνισε ο υπουργός.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά τα έκανε ο κύριος Παπαγγελόπουλος χωρίς να τα ξέρει ο κύριος Τσίπρας. Επειδή ο Τσίπρας δεν είχε την τεχνογνωσία της δικαιοσύνης, δεν ήξερε πρόσωπα και πράγματα στη δικαιοσύνη. Το εκτελεστικό όργανο, ο εκτελεστικός βραχίονας ήταν προφανώς ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Τουλουπάκη ήταν το δεξί του χέρι επί χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφορικά με την κρίση με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε κοντά σε κρίση. Το επεισόδιο δεν έχει λήξει. Όπως ξέρετε, εκεί είναι οι δύο στόλοι. Αναμένεται να δούμε τι θα γίνει με το ωκεανογραφικό. Εμείς έχουμε ενημερώσει όλους τους συμμάχους μας για το ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Δεν έχει το περιθώριο να μην αντιδράσει. Αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι σαν να δηλώνουμε στη Διεθνή Κοινότητα ότι αποδεχόμεθα ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ελληνικής εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ο κ. Μητσοτάκης σε διάστημα 24 ωρών μίλησε με όλους. Δεν υπάρχει ηγέτης με τον οποίο δεν συνομίλησε για αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι όλη αυτή η διπλωματική προσπάθεια του Πρωθυπουργού και η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η Ελλάδα που δεν έχει αφήσει κανέναν να παρερμηνεύσει τις προθέσεις μας, θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός.
Σχετικά με την Αγία Σοφία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «η Παρασκευή είναι μια περίεργη ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης. Μία Συνθήκη την οποία ο Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι η ευθεία αμφισβήτηση του Κεμαλισμού στην Τουρκία.
«Άρα, για έναν ηγέτη που αρέσκεται σε συμβολισμούς, είναι μία μέρα ταιριαστή για αυτόν να κάνει και μία μεγάλη κρίση. Είναι μία μέρα που θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και είμαστε σε επιφυλακή», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός ανέφερε «Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν καλή για την Ελλάδα. Δεν ήταν άριστη. Ήταν καλή γιατί το μείζον ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία «κάνε πίσω». Δεν ήταν άριστη γιατί έμειναν στο τυπικό γράμμα της μη ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, τυπικά έτσι είναι. Δεν έμειναν, όμως, στο ουσιαστικό πράγμα ότι εκεί η μη ανακήρυξη έχει γίνει λόγω του παράνομου Τουρκολιβυκού Συμφώνου και λόγω των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο».