Επιστρατεύοντας συμμαχίες ενόψει Συνόδου
Την στρατηγική του ενόψει την κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα έχει ψηλά στην ατζέντα την κρίση που προκαλεί η Τουρκία στην ΝΑ Μεσόγειο, προετοιμάζει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με την καγκελάριο Μέρκελ, συνεχίζοντας τον κύκλο των επικοινωνιών του με βασικούς «παίκτες» στην ΕΕ, που έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις έναντι της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, εξαγγέλλοντας νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επιμένοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες και νότιας της Κρήτης, σε περιοχή εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επέμεινε ότι εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο την εδαφική της ακεραιότητα και σημείωσε ότι τα σύνοδος της χώρας μας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου και είναι πιθανόν πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό των ελληνικών θέσεων, ζητώντας να επανεξεταστούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το ευρωπαϊκό συμβούλιο να εκδώσει μια κοινή ανακοίνωση - μήνυμα προς την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι εάν συνεχίσει την προκλητική της στάση, θα επιβληθούν άμεσα συγκεκριμένες κυρώσεις.
Ήδη, ο Ζ. Μπορέλ που έχει τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ επεξεργάζεται την σχετική λίστα, μετά από εντολή που έλαβε την Δευτέρα από το συμβούλιο των υπουργών των χωρών - μελών. Ο κ. Μητσοτάκης με τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και φυσικά της Κύπρου, θα ζητήσει πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις, επισημαίνοντας ότι η λογική των ίσων αποστάσεων ή του κατευνασμού αποθρασύνει την Τουρκία.
Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης, εάν και η Γερμανία που μέχρι τώρα έχει επιλέξει έναν ρόλο διαμεσολαβητή, πάρει θέση, τότε θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία.
Ειδικά η τελευταία, επεδίωξε να αναλάβει επίσης ρόλο διαμεσολαβητή με στόχο την εκτόνωση της έντασης, αλλά η προσπάθεια του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο δεν προχώρησε εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας στις ανεδαφικές θέσεις της για το ψευδομνημόνιο μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης και για τις έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η Αθήνα στρέφει παράλληλα το ενδιαφέρον της στις ΗΠΑ, όπου μέχρι τώρα έχουν επιλέξει ήπιες έως απόλυτα χλιαρές αντιδράσεις έναντι του Ερντογάν και της προκλητικής τακτικής που ακολουθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ (ίσως και πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής), προκειμένου να του εκθέσει τα γεγονότα και τις ελληνικές θέσεις. Χθες, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι είχε μια σημαντική συζήτηση με τον Νίκο Δένδια «σχετικά με τους κοινούς στόχους μας για την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τον προγραμματισμό για τον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας».
Ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε επίσης «τη βαθιά απογοήτευσή μας με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».