Ο Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτηση ακυρότητας κατά της έρευνας της προανακριτικής
Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγελόπουλος, προκειμένου να καταθέσει αυτοπροσώπως το αίτημα που είχαν προαναγγείλει οι δικηγόροι του Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, περί ακυρότητας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.
Η κατάθεση του αιτήματος έγινε απευθείας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας και μάλιστα λίγο πριν η επιτροπή της Βουλής ολοκληρώσει τις εργασίες της και παραδώσει στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου το πόρισμά της για τις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου.
Με το αίτημα, που κατατέθηκε πρώτα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζητεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων του, «την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του».
Μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:
α) Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.
β) Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.
γ) Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
δ) Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.
ε) Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.
Όπως υποστηρίζει η πλευρά Παπαγγελόπουλου «οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής» αποκαλύπτουν πως η δίωξη εναντίον του «είναι πολιτική και όχι ποινική».