Επιμένει η κυβέρνηση για τουρισμό και νομοσχέδιο επί διαδηλώσεων
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στο νομοσχέδιο για τους περιορισμούς των διαδηλώσεων καθώς και στα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή των τουριστών στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ««ξεκίνησε από χθες στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά, είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου».
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών. Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Είπε, επίσης, ότι «ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης. Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».
Για τον τουρισμό
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υποδοχή των τουριστών που ξεκίνησε από χθες στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας είπε ότι με το άνοιγμα του Τουρισμού από το εξωτερικό χθες, αναμένονται πλέον και θετικά κρούσματα στο επόμενο διάστημα, γι' αυτό και σκοπός είναι η έγκαιρη απομόνωσή τους και η αποφυγή διασποράς τους στην κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, λαμβάνει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τουρισμό, των κατοίκων και των επισκεπτών, επανέλαβε ο υφυπουργός.
Όπως συμπλήρωσε, παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πανδημίας και στις άλλες χώρες, ώστε τα ελληνικά βήματα να επιταχύνονται ή να επιβραδύνονατι ανάλογα. «Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα άνοιξε κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς τις πύλες της στις τουριστικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
«Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας» είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μέσα στην υγειονομική κρίση η Ελλάδα κατάφερε κι έφθασε στις 1.017 κλίνες ΜΕΘ, από 557 τον Ιούλιο του 2019. Μάλιστα, με τις νέες δωρεές, όπως οι 174 κλίνες σε 15 νοσοκομεία της χώρας που προσφέρει το Ίδρυμα Νιάρχος, ως το τέλος του 2020 οι κλίνες σε ΜΕΘ θα γίνουν 1.200. «Μέσα σε ενάμισι χρόνο, φτάνουμε τα 11-12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός πέρυσι τέτοια περίοδο» επισήμανε ο υφυπουργός.
Υπενθύμισε πως ήδη έχουν προσληφθεί 5.000 νοσηλευτές, «άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν κι όχι για να φύγουν».
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση δρομολογεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ταιριάζει τις δωρεές με τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε «κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε πως είναι ακόμα αρκετά μακριά η αναθεώρηση της απόφασης για απαγόρευση αφίξεων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, λόγω κορωνοϊού. Αντιθέτως, σχετικά με τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία αποφάσεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.