«Ό,τι κάνει η Τουρκία, θα της γυρίσει μπούμερανγκ» τόνισε ο Δένδιας
Για τις τουρκικές προκλήσεις, τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση όχι μόνο κοινών συμφερόντων αλλά και κοινών αξιών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μίλησε σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες κοντά στα ελληνικά νησιά, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι είναι σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. «Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη».
«Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ», σημειώνει σε αυστηρό ύφος ο Νίκος Δένδιας.
«Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων»
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά στον Έβρο, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του φράκτη θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη με τη Β. Μακεδονία»
Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της χώρας με την Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε «χτυπητές αδυναμίες», έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.