Ελληνοτουρκικά: Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ με επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ηχηρό μήνυμα στην Κομισιόν ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, εκπέμπει ο πρωθυπουργός μέσω της επιστολής του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».
«Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Πέραν των μηνυμάτων, που φραστικά εκπέμπει προς την Τουρκία, η κυβέρνηση σχεδιάζει και συγκεκριμένες κινήσεις, όπως είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανάκληση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά το Κάιρο, οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, καθώς η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτέλεσε διαχρονική θέση όλων την κυβερνήσεων της Ελλάδας την τελευταία 20ετία.
Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι κωλυσιεργούσαν μέχρι πρόσφατα και δεν υπήρξε τελικό αποτέλεσμα. Τώρα το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό και στην Αθήνα ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπουν οι τελικές υπογραφές.
Με την Ιταλία η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και απομένει ο συντονισμός των κινήσεων των δυο χωρών για να κλείσει το θέμα.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα υποδέχθηκε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα , ενώ αναμένει στήριξη και από την Ευρώπη.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι σαφώς υπέρ των εθνικών μας θέσεων, μετά τα γεγονότα στον Έβρο, καθώς υποχρεώθηκαν από τις εξελίξεις να τηρήσουν ξεκάθαρη θέση βασικοί «παίκτες», όπως είναι η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν .
Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η επιθετική στάση Ερντογάν ενοχλεί την Ευρώπη, ειδικά τώρα που πολλές χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στις οικονομίες τους εξαιτίας της πανδημίας. Το τελευταίο που θα ήθελαν είναι μια αναζωπύρωση του προσφυγικού και πολύ περισσότερο μια εστία έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο.