Θωρακίζονται περαιτέρω τα σύνορα στον Έβρο
Τη στιγμή που η Άγκυρα δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα, η Αθήνα θωρακίζει περαιτέρω τα σύνορά της στον Έβρο, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Ειδικότερα, η περιοχή του Έβρου και ειδικότερα η περιοχή των Φερών αλλά και το Τυχερό, πρόκειται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες με 400 αστυνομικούς. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές. Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό.
Στην περιοχή μεταβαίνει το μεσημέρι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή και στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.
Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα» τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει και πως «ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο».
«Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη» δήλωσε για να προσθέσει: «Προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται».
Ο υπουργός επανέλαβε πως «δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη εδάφους από ξένες δυνάμεις -τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο» υπογραμμίζοντας πως τα σύνορα «είναι σαφή και οριοθετημένα». «Όλη αυτή η συζήτηση προκλήθηκε από ένα εντελώς ψευδές δημοσίευμα που αναπαρήχθη στον ξένο Τύπο κι από αυτό ξεκίνησε η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας» είπε.
Σημείωσε παράλληλα πως τα διαβήματα διαμαρτυρίας (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) έγιναν διότι ότι «όταν σε μία σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους παραποτάμιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Έβρου, την πολύ συγκεκριμένη και 'δύσκολη' εδαφική φυσιολογία του Έβρου, όταν λοιπόν σε ένα μικρό τέτοιο τμήμα συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις εκατέρωθεν μιας οριοθετημένης αλλά πολύ δύσκολα διακριτής λόγω της φυσιολογίας συνοριακής γραμμής, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι».
«Την επέλευση αυτών των κινδύνων, λόγω και της έντασης, ήθελε να αποτρέψει και το διάβημα που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην απάντηση του ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του φράκτη επανέλαβε ότι «υπάρχουν αρκετές προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολες σε κάποια σημεία του εδάφους» και πρόσθεσε πως στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν.