Με αιχμές και... Φρίντμαν το πρόγραμμα των 13,4 δισ. του Τσίπρα
Με ξεκάθαρες αιχμές κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τις πολιτικές της ως προς τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», το οποίο χαρακτήρισε ως «το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επικαλέστηκε μέχρι και τον... Μίλτον Φρίντμαν, προκειμένου να περιγράψει την πρότασή του κόμματός του για την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς.
Σημείωσε δε ότι δεν έχει σκοπό να "χαϊδέψει" αυτιά ούτε να προτείνει ως λύση, ένα ελικόπτερο να πετάξει στους κατοίκους χρήματα από την κυβέρνηση, ως τρόπο για να ενισχυθεί άμεσα η ζήτηση.
Μιλώντας, λοιπόν, ενώπιον εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας παρουσίασε ένα πρόγραμμα τετράμηνης διάρκειας, ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως «ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και αναγκαίο», καλώντας την κυβέρνηση να το υλοποιήσει.
Την κατηγόρησε δε γιατί, όπως είπε, το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε να μπει σε διάλογο ενώ παράλληλα αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή στην Ευρώπη αλλά και σε μάντη κακών σχετικά με την ύφεση της οικονομίας.
Όπως σημείωσε, κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η τόνωση της ζήτησης και η στήριξη της εργασίας. «Η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ειδική αναφορά στην επιδείνωση των σχέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, δήλωσε ότι στον πυρήνα του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι», είπε.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί που την άφησε 6 χρόνια πριν», τόνισε.
«Η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρεις προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ειδική αναφορά στην επιδείνωση των σχέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα.
Αναφορικά με τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρώτος είναι στήριξη της εργασίας και όχι η αναστολή της.
Κάνοντας διάκριση σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
-Σε όσες αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
-Σε όσες επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
-Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
«Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους, όπως είπε «παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης». Σύμφωνα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα του προγράμματος, ο οποίος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, το «Μένουμε Όρθιοι 2» πρότεινε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα ενισχύσει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Παράλληλα, προτείνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% αλλά και ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Σε ό, τι αφορά τον τουρισμό, πρότεινε ένα «γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού» με στόχο τη δωρεάν μετακίνηση τριών εκατομμυρίων πολιτών ενώ στην εστίαση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ: «Προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.».