Ορόσημο η 1η Ιουλίου για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα
Την 1η Ιουλίου θέτει ως ορόσημο για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα στη χώρα η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίας για την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν, ενώ παράλληλα θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του κορονοϊού.
Τα στάδια μέχρι την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα - μια κατάσταση που προϋποθέτει όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν αναγγελθεί - είναι πολλά. Η αρχή θα γίνει από αύριο, όποτε και θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες στη χώρα.
Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα, με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Γυμνασίου αλλά και των τάξεων της Α’ και Β’ Λυκείου κι ακολουθεί η 1η Ιουνίου, με το άνοιγμα των καφέ και όλων των καταστημάτων εστίασης. Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις από και προς τη χώρα μας, ημερομηνία που θεωρητικά αποτελεί και την αφετηρία της τουριστικής περιόδου.
Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα στη χώρα θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων, την στάση των πολιτών έναντι στα μέτρα που θα ισχύουν στη φάση μετά την απόλυτη καραντίνα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι πιο ασφαλείς οι προβλέψεις για την παραγωγή και διανομή του σχετικού εμβολίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση ότι η χώρα «ανοίγει ξανά» την 1η Ιουλίου είναι απολύτως φυσιολογική .
Την άποψη αυτή, σχετικά με την ημέρα «επανεκκίνησης», διατύπωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας αργά χθες το απόγευμα στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε 500 ηγετικά στελέχη της BCG, μίλησε για την πρόκληση που συνιστά για όλο τον κόσμο ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του, καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία. «Όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε ο ίδιος, συνδέοντας την αντίδραση στην υγειονομική κρίση με τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας.
Καταλύτης για την επιτυχία στην αρχική αυτή φάση της διαχείρισης της πανδημίας, όπως ανέφερε, ήταν η νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινείας μεταξύ του κράτους και των πολιτών. «Λάβαμε τις πρώτες αποφάσεις πριν καν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα. Ανακοινώσαμε την ακύρωση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Πάτρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να θυμηθεί ότι εκείνες τις μέρες η κυβέρνηση δέχτηκε έντονες επικρίσεις. «Υποθέτω ότι ήμασταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αποφάσεων, τις οποίες ήταν εμφανές ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να λάβουμε. Επομένως, η δική μου επιλογή από τα πολύ αρχικά στάδια ήταν πως αν κάτι πρέπει να γίνει, είναι καλύτερο να γίνει νωρίς, αντί να γίνει καθυστερημένα», συμπλήρωσε.
Για τις δυνατότητες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και διεμήνυσε ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό». Επίσης, επεσήμανε ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα, αλλά να επιταχύνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.