Τουρισμός: «Κλειδώνει» το σχέδιο στήριξης - Τι προβλέπει, ποια σενάρια στο τραπέζι
Το κορυφαίο κεφάλαιο «τουρισμός» είναι το επόμενο, που θα ανοίξει στο αμέσως προσεχές διάσημα ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα φέτος θα είναι εξαιρετικά μεγάλα, αλλά κι έχοντας την αγωνία για τη στήριξη του ΑΕΠ μέσα από τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι ήδη έτοιμο κι απομένουν ορισμένα επιμέρους σημεία να συμπεριληφθούν, προκειμένου να ανακοινωθεί επισήμως.
Είναι πιθανό δε, την ανακοίνωση των βασικών αξόνων να την κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια η εξειδίκευση να γίνει από τον αρμόδιο υπουργό και μέλη του οικονομικού επιτελείου.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου δεν είναι άλλος από τους ελέγχους των τουριστών σε όλες τις πύλες της χώρας. Η θεωρία του υγειονομικού διαβατηρίου δεν προχώρησε, αλλά αντίθετα κερδίζει έδαφος ο έλεγχος σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Επίσης, ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας με ευθύνη των ξενοδόχων, οι οποίοι θα λογοδοτούν με τη σειρά τους στις υγειονομικές περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, είναι ήδη έτοιμος ο σχετικός σχεδιασμός με τη δημιουργία ειδικών χωρών για τις ευπαθείς ομάδες και για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των λουόμενων.
Η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών για τα πρωτόκολλα, που θα ισχύσουν στις μεταφορές, ενώ ήδη είναι έτοιμο ένα ευρύ πλαίσιο για την ανάπτυξη του κοινωνικού τουρισμού που θα τονώσει - όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση - τις τοπικές κοινωνίες των τουριστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη σχέδιο για διακρατικές συμφωνίες σε ό,τι αφορά την έλευση τουριστών στην Ελλάδα. Τέτοιες συμφωνίες μπορεί να γίνουν με την Ρωσία ή με τις σκανδιναβικές χώρες, οι πολίτες των οποίων προτιμούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη χώρα μας για διακοπές.
Την ύπαρξη του σχεδίου αυτού επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του αφού επεσήμανε ότι υπάρχει εντατική προετοιμασία της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση και της τουριστικής οικονομίας, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να συμφωνηθούν πρωτόκολλα μετακινήσεων από την ΕΕ, αλλά αν τα πλάνα δεν θα είναι ξεκάθαρα, θα μπορούσαμε να δούμε και διακρατικά πρωτόκολλα μετακινήσεων». «Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πρωτόκολλο μεταφορών. Δεν βοηθούν μηνύματα από διάφορα κράτη μέλη που πριμοδοτούν τον εσωτερικό τουρισμό κάθε χώρας και η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι σκέφτεται τη μεγάλη εικόνα», τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, ο υφυπουργός για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου είπε ότι «τον Φεβρουάριο δεν φαινόταν να υπάρχει η επίπτωση όπως σε άλλες χώρες, βλέπαμε όμως τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σε πραγματικό χρόνο» και έτσι, όπως είπε, «καταλάβαμε ότι θα έρθουν και σε εμάς και αυτό κινητοποίησε τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις». «Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ οικονομίας και υγείας το ένα συμπληρώνει το άλλο» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.
Όσον αφορά την επόμενη φάση, ο υφυπουργός είπε ότι «γίνεται μετάβαση σε μια περίοδο για την οποία δεν έχουμε στοιχεία κι όχι μεγάλη ορατότητα. Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι».