Μίνι ανασχηματισμός μετά τον Ιούνιο
Το μίνι ανασχηματισμό, αμέσως μόλις η χώρα επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα, φαίνεται να προκρίνει τελικά ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αν και θα είχε νόημα εξαιτίας της ανατροπής που προκάλεσε στην οικονομία και στον σχεδιασμό που είχε η κυβέρνηση πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, εντούτοις δεν είναι επιλογή που συνάδει με το πολιτικό του προφίλ και την αξιοπιστία, που ο ίδιος «έχτισε» με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε εισηγήσεις (από περισσότερους από έναν υπουργούς όπως πληροφορείται το Xrimaonline.gr), για να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή, ανανεώνοντας την θητεία του και «καίγοντας» την απλή αναλογική, επέμεινε ότι θα προχωρήσει την κυβερνητική του θητεία, εξηγώντας στους πολίτες τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα, μέσα στην επόμενη χρόνια, η οικονομία θα ανακάμψει.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο περί δομικού ανασχηματισμού με την συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επίσης δεν προκρίνεται από τον πρωθυπουργό με δεδομένο ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος και όλοι οι βασικοί υπουργοί θεωρούνται αυτή την ώρα αμετακίνητοι.
Στο οικονομικό επιτελείο οι κ.κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης έχουν μπροστά τους την προσπάθεια της ανάκαμψης της οικονομίας, οι κ.κ. Καραμανλής και Θεοδωρικάκος είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρες σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τα έργα περιφερειών και δήμων, ενώ στη θέση τους οι πιο ισχυροί είναι οι κ.κ. Παναγιώτοπουλος, Δένδιας και Κικίλιας που χειριστήκαν με επιτυχία τις δυο μεγάλες κρίσει;, ελληνοτουρκικά και πανδημία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται λόγος μόνο για διορθωτικές κινήσεις και αυτές σε επίπεδο υφυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αλλαγές θα γίνουν με γνώμονα την αξιοποίηση κοινοβουλευτικών στελεχών που στήριξαν την πορεία της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτές οι περιορισμένης αλλαγές δεν θα γίνουν νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου, όταν στην χώρα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
«Όπλο» στην πορεία του πρωθυπουργού στην επόμενη - δύσκολη περίοδο παραμένουν οι δημοσκοπήσεις και η αποδοχή που έχει η πολιτική του από ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών.
Χθες, σε νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που προβλήθηκε (της εταιρείας Interview), η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 22,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 3-6 Μαΐου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,6% στην πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%. Μεγάλη είναι η διαφορά και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη να φτάνει το 56% και του Αλέξη Τσίπρα στο 20%.