Σε πρώτο πλάνο η επιβίωση των επιχειρήσεων
Η ρευστότητα στην αγορά και η ταχύτερη επανεκκίνηση των κλάδων της οικονομίας, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι – κατά την κυβέρνηση - τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι εάν οι τράπεζες διοχετεύσουν - υπό την μορφή δανεισμού - χρήματα στις επιχειρήσεις, χωρίς κωλυσιεργίες και ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες επενδύσουν τα χρήματα αυτά στις εταιρείες τους, τότε και οι θέσεις εργασίας θα προστατευθούν και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει γρηγορότερα του αναμενόμενου.
Ήδη, χθες, σε τηλεδιάσκεψη με τους τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει η ρευστότητα, που απαιτεί η συγκυρία και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να ανεχτεί καθυστερήσεις. «Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δις. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «το πρώτιστο δικό μας μέλημα -δικό μου αλλά και των συναρμοδίων υπουργών- είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες σε μια έκτακτη κατάσταση, όπου το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η δική μας, προφανώς, ως Πολιτεία αλλά νομίζω και η δική σας διότι είναι όλοι πελάτες σας».
Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως θα παρακολουθεί από κοντά την στάση και την συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων και πως εάν διαπιστώσει κωλυσιεργίες, δεν θα διστάσει να νομοθετήσει, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται επίσης και η συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση δανείων στις μεγάλες επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επίσπευσης της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, εφόσον δεν παρατηρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα παραμείνουν στα επίπεδα μονοψήφιων αριθμών, τότε θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των χωρών αυτών μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου ή το αργότερο την 1η Ιουνίου.
Χθες , ο κ. Μητσοτάκης είχε νέα τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών αλλά και των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κ.κ. Μπακογιάννη και Ζερβά. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν λύσεις, που θα διευκολύνουν το άνοιγμα των καταστημάτων και να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το θέμα να επεκταθεί η εκμετάλλευση των εξωτερικών χωρών των καταστημάτων εστιάσεις χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονη αύξηση στα δημοτικά τέλη . Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε με την τοποθέτησή του πέντε βασικές κατευθύνσεις για την στήριξη των καταστημάτων της εστίασης:
- Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου
- Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων
- Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών
- Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.