Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ευημερία με οικολογικό πρόσημο
Εφαλτήριο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι η ευημερία με οικολογικό πρόσημο αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Οι νέες διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και αποτελούν προωθητικούς βατήρες για μια γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή που θα κληθεί να αμβλύνει τα προβλήματα της επόμενης μέρας και να φέρει ξανά την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«Από την πρώτη ομιλία μου ως Πρωθυπουργός είχα επισημάνει τον ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χώρα υστερεί στον τομέα αυτό. «Δεκάδες επενδύσεις βαλτώνουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Η άναρχη δόμηση, τα σκουπίδια εξακολουθούν να μας πνίγουν και η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους κρίσιμους δείκτες περιβαλλοντικής υπευθυνότητας» είπε. Επισήμανε παράλληλα πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις στα θέματα περιβάλλοντος και βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών.
«Ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντας είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρατία» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες καλείται να εντείνει τις προσπάθειες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, να μετατρέψει σε πλούτο τα απόβλητά της.
Χαρακτήρισε στη συνέχεια «αδικαιολόγητη» την κριτική που ασκείται επί του νομοσχεδίου συνοψίζοντας τα οφέλη του στα εξής:
Πρώτον, όπως είπε, «φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και κοστίζουν στο Δημόσιο».
Δεύτερον «στρέφει τη χώρα από τους βλαβερούς ρύπους του λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές και μετατρέπει την καθαρή ενέργεια σε πεδίο επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις απασχόλησεις».
Τρίτον, «εισάγει μία σύγκροτημένη οπτική στα θέματα προστασίας της ελληνικής φύσης. Δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως έκθεμα, αλλά το μετατρέπει σε γόνιμη παράμετρο της ζωής μας διαφυλάττοντας την ομορφιά του, αλλά μεγεθύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες».
Δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια: «Προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων» είπε.
Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η «έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου» και ότι «οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία».
Έκανε στη συνέχεια λόγο για «ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες». Παρατήρησε ακόμη ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό και γι' αυτό δρομολογείται η δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Αναφορικά με τις περιοχές Natura, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή». «Τι κάνουμε; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε τέσσερις ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται» τόνισε.
Για τις εξορύξεις πετρελαίου, χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ διότι - όπως είπε - ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. «Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».
Σημείωσε στη συνέχεια ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο βάζει τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Όλη η διαδικασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δοθεί «λύση στέρεη στο συνταγματικό της πλαίσιο»