Επόμενη μέρα: Με το βλέμμα στην πληγωμένη οικονομία
Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων μετά και την ένταξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασχοληθεί πιο εντατικά με την επόμενη ημέρα, σχεδιάζοντας πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία.
Ήδη, δύο υπουργοί οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεοδωρικάκος ανακοίνωσαν χθες ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθήσει να είναι χαμηλός και τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε είναι πιθανόν να επισπευστεί το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, γεγονός που θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον η συνολική πορεία μέσα στον Μάιο είναι ομαλή, τότε προσφάτως θα επανεξετάσουν θέματα που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις, αλλά και τα πρωτόκολλα που θα σχεδιαστούν για τα ξενοδοχεία και γενικά τα τουριστικά καταλύματα.
Ο τουρισμός είναι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο τομέας - κλειδί για την ελληνική οικονομία, καθώς ο περιορισμός της κάμψης που θα υποστεί η βαριά βιομηχανία της χώρας, θα περιορίσει με τη σειρά του την ύφεση.
Ο πρωθυπουργός προτίθεται τις επόμενες ημέρες να μιλήσει με όλους τους παράγοντες του τουρισμού, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την εικόνα που σήμερα επικρατεί. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η νότια Πελοπόννησος δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία επαναλειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες κρατήσεις από το εξωτερικό.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο Μάιο και σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα, προκειμένου να υπάρξει - έστω και μειωμένη χρονικά - τουριστική σεζόν στη χώρα.
Μετά την έκδοση των σχετικών πρωτοκόλλων, θα ανακοινωθούν πιο εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ και στις μεγάλες μονάδες θα υπάρχει προσωπικό που ελέγχει Έλληνες και ξένους τουρίστες.
Τις επιλογές αυτές θα τις συνοδεύσουν αποφάσεις, που θα αφορούν το προσωπικό των ξενοδοχείου, πιθανή μείωση του ΦΠΑ για φέτος, στήριξη μικρών ξενοδοχειακών μονάδων μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και στήριξη των ξενοδόχων, που δεν θα κάνουν απολύσεις προσωπικού.
Εκτός από το μεγάλο θέμα του τουρισμού μέσα στον Μάιο είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα μαμούθ για τις επενδύσεις σε υποδομές της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει εκκίνηση νέων έργων, συντριβής παλαιότερων και επεκτάσεις σε ήδη υφιστάμενες υποδομές. Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη μιλήσει για επενδύσεις που θα φτάσουν τα 13 δις. Ευρώ, ενώ ο κ. Γεωργιάδης υπογράφει μέσα στον μήνα τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Στο πακέτο των μέτρων προστίθεται και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου που προβλέπει ποσό ύψους 2,5 δις. για έργα και υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας.
Χθες, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο CNN και κλήθηκε να απαντήσει για τα όσα πέρασε η χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά και για την επόμενη μέρα. «Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό» , τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τον τουρισμό, επεσήμανε ότι «στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».