Πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων του κοροναϊού - Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

Πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων του κοροναϊού - Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:44 Δημιουργία 28/04/20, 18:29

Το αναλυτικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι και τις 4 Μαΐου λόγω του κοροναϊού περιέγραψε την Τρίτη ο γραμματέας της κυβέρνησης, Άκης Σκέρτσος.

Μιλώντας μετά από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ανέφερε πως θα υπάρξει συντονισμένη επιστροφή το δίμηνου Μαΐου - Ιουνίου.

Ξεκινάμε από απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και όχι από επιχειρήσεις ψυχαγωγίας για να αποφύγουμε τις μεγάλες συναθροίσεις.

Στις 4, 11 και 18 Μαΐου τα τρία στάδια της επόμενης φάσης.

Ακόμα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων θα υπάρχει αναστολή μέτρων χαλάρωσης καθώς και ότι θα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων.

Έκανε λόγο για απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων μεταξύ πελάτη και υπαλλήλου σε καταστήματα.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενους στους ηλικιωμένους ανέφερε πως υπάρχει σύσταση να παραμένουν στα σπίτια τους.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ' ό,τι τον Φεβρουάριο.

Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

* Κατάστημα ως 20 τμ: 4 ατομα

* Κατάστημα 20 – 100 τμ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ

* Κατάστημα άνω των 100 τμ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15

Δηλαδή σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπονται 12 άτομα συν 2 άτομα (πελάτες και υπάλληλοι).

Τον Ιούνιο που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα θα επιτρέπεται ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν στα επιμέρους καταστήματα οι παραπάνω κανόνες.

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

* Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

* Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ

Άτομα 3ης ηλικίας (ισχυρή σύσταση για συνέχιση του «Μένουμε Σπίτι»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

* Σύσταση για χρήση ΙΧ, αναστολή δακτυλίου για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κατά το πρώτο κρίσιμο δίμηνο

* Πρόβλεψη για χρήση των ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) μόνο από εργαζόμενους για προσέλευση και αποχώρηση από εργασία

* Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12πμ έως τις 6πμ.

ΕΡΓΑΣΙΑ

* Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

* Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα από τις 9πμ έως τις 10πμ

* Ωρα έναρξης εμπορικών καταστημάτων

* Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο (πλην Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Εθνικού Συστήματος Υγείας) και τον ιδιωτικό τομέα για το 70% των εργαζομένων κατά τον μήνα Μάιο

* Δυνατότητα αναστολής εργασίας για τους γονείς με παιδιά έως 15 ετών

* Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.





sx01
sx02
sx03
sx04
sx05
sx06
sx07
sx08
sx09
sx10
sx11
sx12
sx13
sx14
sx15
sx16
sx17
sx18
sx19
sx20
sx21
sx22
Αν σου άρεσε κάνε