Αντεπίθεση Βρούτση από τη Βουλή για ΚΕΚ και πρόγραμμα τηλεκαράρτισης
Των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας υπεραμύνθηκε εκ νέου την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Στόχος όλων των πολιτικών, όπως είπε, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου κατέθεσε τροπολογία για τη χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την διεύρυνση της προστασίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των ημερών, αυτό των voucher τηλεκατάρτισης.
Όπως είπε ο υπουργός ο ίδιος έχει ήδη δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο για τα προγάραμματα ΕΣΠΑ που πήραν τα ΚΕΚ επί διακυβέρνησής του.
Κληθείς συγκεκριμένα να απαντήσει για την εξέλιξη των vouchers και των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτσα, που μίλησε για «έντονη οσμή σκανδάλου», δήλωσε: «Έδωσα πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Εξήγησα τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε απαντήσεις από άλλη πλευρά. Πέρασαν 48 ώρες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων προγραμμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Αντωνοπούλου, Σκουρλέτη. Δηλαδή από όλους αυτούς που έδωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ τα έδωσαν, αν τα έδωσαν σε ΚΕΚ. Έχω παραθέσει πίνακα για προγράμματα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ».
Νωρίτερα ο κ. Βρούτσης είχε σημειώσει πως «καλύψαμε χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, μακροχρόνια ανέργους». Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το ξέσπασμα της επιδημικής κρίσης είπε: «Κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών μας ήταν η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για σκάνδαλο, όσο και εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι καταργείται το προγράμματα τηλεκατάρτισης. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Παράλληλα με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.