Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη στήριξη των ανέργων εν μέσω κοροναϊού
Για τις δράσεις στήριξης, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια (από 12 έως 24 μήνες) άνεργους, τα νέα προγράμματα απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας, καθώς και τις βελτιώσεις των υφιστάμενων, συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Σπύρο Πρωτοψάλτη, σε τηλεδιάσκεψη.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως προπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου, τα επιδόματα που θα αποδίδονταν, υπό κανονικές συνθήκες, έως τις 3 Μαΐου, αλλά και η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
Συζητήθηκε ακόμη το πώς ο ΟΑΕΔ θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να επανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τα εύσημα τόσο για την ψηφιακή μετάβαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες του οργανισμού παρέχονται 100% ψηφιακά, όσο και για τη συνεργασία του Οργανισμού με τη Google για τις ψηφιακές δεξιότητες.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Γιάννης Σοφρωνάς, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2018 αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, κι ο Δημήτρης Γρίβας, που αποφοίτησε από σχολή του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα το τμήμα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και τώρα αναπτύσσει τη δική του επιχείρηση.
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνο να σχεδιάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. Το σημαντικό είναι πώς ο ΟΑΕΔ θα μετατραπεί σ’ έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους - κυρίως μακροχρόνια ανέργους - να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και η κρίση είναι για εμάς μία ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μένει πίσω, νοιαζόμαστε για όλους. Πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους πιο αδύναμους στην κοινωνία. Το πρώτο μας μέλημα είναι να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τους κραδασμούς στην αγορά εργασίας από μια αύξηση της ανεργίας και σε αμέσως δεύτερο χρόνο, καθώς η μηχανή της οικονομίας θα ξαναπαίρνει μπρος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα αυτά τα προγράμματα, ώστε να δώσουμε μία διέξοδο, μία ρεαλιστική ελπίδα σε παραγωγικούς ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους, αλλά έχουν όλη τη διάθεση να ξαναμπούν, να δουλέψουν, να είναι δημιουργικοί, να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».
Σε άλλη παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η κρίση μάς χτύπησε σε μια κακή συγκυρία, με την έννοια ότι ήταν ξεκάθαρο ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς το 2020, διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η αγορά είχε αρχίσει να κινείται, η ανεργία μειωνόταν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, σε τέτοιο βαθμό που αρχίζαμε να παρατηρούμε, παρά την αυξημένη ανεργία, μεγάλα προβλήματα παντρέματος προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Εκτιμώ ότι θα είναι απότομη, σκληρή, επώδυνη, αλλά προσωρινή. Εξ ου κι έχει σημασία σε αυτή την προσωρινή φάση μεγάλης πίεσης να μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη σημαντική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Οι λεγόμενες παθητικές πολιτικές, "επιδοματικές", τα επιδόματα, είναι απαραίτητα τη στιγμή που ο άλλος τα έχει ανάγκη, δεν είναι όμως η μακροπρόθεσμη λύση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.