Μόλις χθες ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, δήλωσε ξεκάθαρα και με σαφήνεια πως αυτή φθίνει, καθώς καταγράφεται μείωση των σοβαρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κρίσιμος δείκτης R0 μεταδοτικότητας, που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο Covid-19 από έναν ασθενή φαίνεται πως μειώνεται. Μάλιστα, ο ειδικός τόνισε πως αυτη η μείωση ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλα τα κράτη, δυστυχώς όμως δεν το κατάφεραν.
«Το R0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ότι το R0 παραμένει κάτω από 1; Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται. Το R0 πάνω από 2 που ήταν η μεταδοτικότητα του ιού χωρίς μέτρα σήμαινε πως κάθε ασθενής κολλούσε τουλάχιστον άλλους 2. Το R0 φαίνεται πως μειώνεται λοιπόν. Όμως η διατήρηση των μεγεθών αυτών θα επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ η 27η Απριλίου - μέχρι τότε έχει ανακοινωθεί η παράταση των περιοριστικών μέτρων - καταφτάνει, η κυβέρνηση δηλώνει πως επεξεργάζεται το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία θα γίνει σταδιακά, θα αφορά μία μακρόσυρτη διαδικασία.
Ενόψει του Πάσχα, πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες μέσω του τελευταίου διαγγέλματός του να μην σταματήσουν να πειθαρχούν στα μέτρα, να μείνουν σπίτι, έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει στο καλό σενάριο και να μην ανατραπούν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Μ. Τετάρτης, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα».
Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ό,τι χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».
Σχετικά με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», επεσήμανε.
Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».
Τέλος, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε το πρόγραμμα της για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, συμπληρώνοντας ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού αφορούσαν την επιστροφή των θεσμών σε κανονικότητα και όχι στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπό έκτακτες συνθήκες.