Αιχμές Τσίπρα για τον υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης
Το τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη δημιουργία ενός υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η πρόταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης τον βρίσκει σύμφωνο, αλλά τόνισε πως είναι ενάντια στη δημιουργία ενός υπερυπουργού Οικονομικών που θα παίζει το ρόλο του "παιδονόμου" για τις αδύναμες χώρες του ευρώ.
Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντίληψη στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων. Ένας Υπουργός-«παιδονόμος» δε θα προσθέσει κάτι νέο.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 14, 2017
Ωστόσο, σημείωσε, αν έχει όμως ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη. Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.
Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία, είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι. Υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη, μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά και πολύ αισιόδοξα βήματα στο μέλλον, συμπλήρωσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του κ. Τζεντιλόνι για τις δυνατότητες που ανοίγονται για νέες τομές και αλλαγές στην Ευρώπη, γιατί, όπως σχολίασε, μέχρι πρότινος ζούσαμε σε μια κατάσταση που όλοι υποκρίνονταν ότι όλα πάνε καλά.
Τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και στο προσεχές διάστημα και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημείωσε ότι «τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η χρησιμότητα της πρωτοβουλίας να συγκροτήσουμε τη σύνοδο των μεσογειακών ευρωπαϊκών κρατών, σε επίπεδο συντονισμού, διαλόγου και συνεννόησης που σήμερα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».