Τσίπρας προς κυβέρνηση: Στηρίζουμε δεν σημαίνει πως σιωπούμε
Μήνυμα πως καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μίας παγκόσμιας κρίσης «το κύριο και βασικό είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, ανεξάρτητα της ηλικίας, θρησκείας και κοινωνικής θέσης» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ο καθένας δίνει τη μάχη του και πάνω από όλα αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πολλές φορές δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία».
«Η κρίση αυτή που ζούμε μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε αξίες που είχαν υποχωρήσει. Ωστόσο τώρα δεν είναι ώρα για "εμπόριο του δράματος" και για 'πολιτικά παιχνίδια'», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η κρίση είναι μια ευκαιρία να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη και ποιος αποβλέπει προσωπικό, πολιτικό και οικονομικό κέρδος. Παράλληλα, η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πόσο σημαντικό και ανατικατάστατο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «όλοι θα κριθούμε από τη στάση μας όταν έρθει η ώρα. Τώρα προέχει η μάχη της ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει παρών σε αυτή την κατάσταση. Μακάρι κ. Μητσοτάκη να δείχνατε και εσείς αυτή τη στάση σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα».
«Ενθάρρυνα και εγώ να προχωρήσουμε τα αυστηρά μέτρα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τους επιστήμονες, τους άνθρωπους του μόχθου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σιωπούμε ιδίως όταν ακούμε τους ανθρώπους στα νοσοκομεία, τους "ήρωες" να βγάζουν κραυγές αγωνίες ότι ακόμη δεν έχουν στηριχθεί με το κατάλληλο υλικό για αυτή τη μάχη και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα και ευχαριστώ όσους το πράττουν. Ωστόσο με αυτά τα μέτρα κερδίζουμε χρόνο για να καλύψουμε κενά. Πράγματι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα θετικό νούμερο, όσο θετικό μπορεί να είναι ένα νούμερο όταν κανείς μιλάει για θανάτους. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα πρέπει πάντως να κινηθούμε γρήγορα και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «πρέπει να αυξήσουμε της διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και αυτό προβλέπει στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά προβλέπει και επίταξη ιδιωτικών μονάδων. Σήμερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δίνουν τη δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το τεστ εισπράττοντας 10 φορές παράπανω. Να γίνει γενική διαχείριση με επίταξη. Πήγε στο διπλάσσιο το κόστος μιας κλίνης. Δεν είναι λογικό».
«Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κάτι αναγκαίο και πρέπει να γίνει γρήγορα. Ολοκληρώστε τις. Εμείς δεν τις θεωρούμε επαρκείς, ζητήσαμε 4.000 προσλήψεις. Τώρα είναι ώρα να επενδύσουμε στο ΕΣΥ. Αναφορικά με το τεστ, αν και δεν είμαστε ειδικοί, όλοι λένε πως τα περιοσριστικά μέτρα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικά τεστ ώστε όλα τα ύποπτα κρούσματα να ελεγχθούν. Στον τομέα αυτό έχουμε μία υστέρηση», υπογράμμισε.
Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει «να ενταχθούν άμεσα τα ΚΥ, οι ιδιώτες γιατροί κλπ. Θα προσφέρει στους ασθενείς μια ελπίδα» και σημείωσε «πως κάποιοι συμπολίτες είναι πιο ευάλωτοι από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας (Μετανάστες, Ρομά, Γηροκομεία κλπ), πρέπει να γίνει κάτι».
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. «Κινδυνεύουμε όσες θυσίες έχουν γίνει τα χρόνια της κρίσης να χαθούν. Βέβαια μιλάμε για ένα παγκόσμιο γεγονός. Να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες», είπε.
«Ακούμε για την "ανοσία της αγέλης" και στην οικονομία, κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και μετά να βοηθήσουμε όσες καταφέρουν να αντέξουν. Αυτό είναι ένα σχέδιο με μόνους κερδισμένους τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο» υπογράμμισε.
«Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα γιατί αυτή τη φορά δεν αποτελούμε εξαίρεση. Είναι συμμετρική η κρίση. Ευτυχώς δεν είμαστε σε μνημόνια, ούτε σε πιστοληπτική γραμμή και έχουμε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Να αξιοποιήσουμε την κρίση και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να διεκδικήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ένα σας λέω δαπανήστε. Να πείτε στους τραπεζίτες να ανοίξουν τις κάνουλες και να χρηματοδοτήσουν καμιά επιχείρηση, όπως επίσης να πράξετες και το ίδιο με την προστασία της α' κατοικίας», κατέληξε.