Κορονοϊός: Η στρατηγική στο «μέτωπο» της οικονομίας και το ευρωομόλογο
Τη στρατηγική της ενόψει του δεύτερου πολέμου, που καλείται να δώσει, αυτή την φορά στο πεδίο της οικονομίας, μετά το τέλος της κρίσης με τον κορονοϊό, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Οι προβλέψεις κάθε άλλο, παρά ευοίωνες είναι, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά σήμερα ότι η ύφεση μέσα στο 2020 μπορεί να φτάσει και το 3%. Έμπειροι οικονομολόγοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ποσοστό αυτό να είναι μεγαλύτερο, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία των επιπτώσεων του ιού στη χώρα μας και ευρύτερα στην Ευρώπη,
Σε πρώτο χρόνο, η κυβέρνηση αναμένεται να εντάξει μέσα στον Απρίλιο και άλλες επιχειρήσεις στο πακέτο των ευνοϊκών μέτρων, ενώ και άλλοι κωδικοί επαγγελμάτων θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Παράλληλα, «τρέχουν» οι αναβολές για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναμένονται αποφάσεις για τις επιταγές, αλλά και τα δάνεια.
Τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται σταδιακά και η χρονική τους διάρκεια θα φτάνει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Από το φθινόπωρο κι εφόσον η κρίση στη δημόσια υγεία θα έχει ελεγχθεί πλήρως, θα ξεκινήσει η πραγματική μάχη για την την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικό ρόλο προφανώς θα πρέπει να παίξει το κράτος με τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Για τον λόγο αυτό, μαζί με άλλους 7 ηγέτες της ΕΕ επέμειναν και χθες στην τηλεδιάσκεψη κορυφής για την αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου, ικανού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η παρούσα κρίση δεν αφορά μόνον τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά ολόκληρη την ΕΕ και υπογράμμισε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δράσει γρήγορα, προλαβαίνοντας τα χειρότερα.
Η ιδέα του ευρωομολόγου, όμως, βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά, όπως είναι η Ολλανδία, με αποτέλεσμα την κατάθεση βέτο από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στην Αθήνα, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν και άλλες τηλεδιασκέψεις κορυφής.
Για την ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα προέχει, πάντως, ο έλεγχος της διασποράς του ιού στην χώρα. Γι' αυτό από σήμερα αυστηροποιούνται τα μέτρα επιτήρησης στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, κάτι που θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο. Η εκτίμηση είναι ότι η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό που πολλοί φοβούνται, είναι η χαλάρωση των πολιτών και ο εφησυχασμός.