Κοροναϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο
Με την αυστηροποίηση των ελέγχων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, με την εκπομπή μηνυμάτων από τους ειδικούς επιστήμονες και - πιθανότατα - με ένα νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού μέσα στις προσεχείς 48 ώρες, η κυβέρνηση θα δώσει την μάχη το επόμενο διάστημα κατά της διασποράς του κοροναϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απόλυτη επίγνωση ότι η ασπίδα στη χώρα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης, έτσι ώστε, όπως ανέφεραν στενοί του συνεργάτες στο Xrimaonline.gr, να κερδηθεί σημαντικός χρόνος, προκειμένου:
1. Να στηριχθεί το ΕΣΥ
2. Να προετοιμαστεί η χώρα στο πεδίο προμήθειας υλικών απαραίτητων για την αντιμετώπιση της νόσου
3. Να προχωρήσει η έρευνα για το εμβόλιο η για το κοκτέιλ φαρμάκων που θα περιορίσει την δράση του ιού
5. Να φτάσει στο καλοκαίρι, όπου θα αδυνατίσει ο ιός
Οι εκθέσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση στην χώρα είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο σε ό,τι αφορά την διασπορά των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μόνον μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος θα μπορεί κάποιος υπεύθυνα να εκτιμήσει συνολικά όχι μόνον την παρούσα κατάσταση, αλλά και πότε θα αρχίσει η φθίνουσα πορεία της κρίσης.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση οι συζητήσεις για την οικονομική στήριξη που απαιτείται για τη αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την επόμενη μέρα, έχουν ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το θέμα το έχει θέσει ο πρωθυπουργός στους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, ζητώντας την άμεση λήψη αποφάσεων. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, υπογράφοντας μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες χωρών - μελών της ΕΕ επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την έκδοση ειδικού ευρώ- ομολόγου.
Στην επιστολή, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πρέπει να εργαστούμε για έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (…) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (…) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό». «Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κοροναϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.